Home Design Koenig & Bauer a Marabu: digitálna tlač na sklo

Koenig & Bauer a Marabu: digitálna tlač na sklo

455
0

Spojenie výrobcu tlačových strojov a producenta farieb prinieslo výsledok v unikátnom riešení reliéfnej digitálnej potlače sklenených 3D predmetov.

Digitálna tlač umožňuje prepracované návrhy a vysoký stupeň personalizácie za nízke náklady. Tento proces nebol donedávna vhodný pre 3D dekorácie na štandardných sklenených výrobkoch. Namiesto toho bolo potrebné pre každú položku, ktorá sa mala vytlačiť, vytvoriť nákladnú formu na mieru. Teraz spoločnosti Marabu a Koenig & Bauer spojili svoje sily a vytvorili priekopnícke riešenie tohto problému. Výrobcom sklenených výrobkov ponúka atraktívnu alternatívu k tradičným technikám embosovania – inovatívne atramentové riešenie pre reliéfnu tlač na sklo.

titulka 2

Výroba sklenených výrobkov s textúrovanými dekoráciami si bežne vyžaduje rôzne prípravné kroky pred razením. Tento proces je spojený s vysokou spotrebou energie a krátkymi výrobnými cyklami, ktoré sú drahé.

A91jp4252 dpv4ee 6aw

Každý sklenený predmet, ktorý má mať textúrovanú, dekoratívnu úpravu, musí byť vyrobený pomocou vlastnej špeciálnej formy, aby sa vytvoril vhodný vyvýšený povrch pre reliéfnu dekoráciu. Výroba je časovo náročná a vyžaduje zodpovedajúce plánovanie.

Reliéf však nie je ideálny pre vysoko prispôsobené/personalizované sklenené predmety, po ktorých je v súčasnosti veľký dopyt, ako napríklad v parfumérskom a nápojovom priemysle (t.j. vína, destiláty a pivo).

A916t6lqy dpv4dw 6aw

Marabu a Koenig & Bauer vyvinuli inovatívne atramentové riešenie, ktoré umožňuje priamu potlač sklenených výrobkov všetkých druhov-od jednorazových položiek až po veľké objemy v priemyselnom meradle-s vynikajúcimi výsledkami.

Napríklad kontúry sú oveľa ostrejšie ako pri konvenčnom razení. Presná jednopriechodová aplikácia viacerých vrstiev laku je možná a vytvára extrémne štruktúrované povrchy. Vykonávajú to tlačové systémy z liniek Kamman K15 a K20 spoločnosti Koenig & Bauer.

Metóda tiež umožňuje tlač veľkých plôch vrátane farebných prechodov, ktoré sú často požadované pre logá značiek. Textúrované povrchové úpravy lakov je navyše možné kombinovať s farebnými prvkami, aby vytvorili pozoruhodné vizuálne efekty. Všetky kroky procesu tlače sú bezproblémovo integrované do systémov K15 a K20. Servomotory sa používajú na presné polohovanie a pohyb predmetu, ktorý sa má vytlačiť. To umožňuje vyvýšenú dekoráciu sklenených výrobkov akéhokoľvek tvaru. Zodpovedajúci lak bol vyvinutý v úzkej spolupráci medzi spoločnosťami Koenig & Bauer a Marabu, aby sa zabezpečilo, že bude dokonale prispôsobený procesu tlače. Počas fázy vývoja dosiahli dekorácie vynikajúce výsledky v oblasti odolnosti voči účinkom umývačky riadu a odolnosti voči chemikáliám a oderu v súlade s platnými normami. Tento jednoduchý, ale účinný postup je preto veľmi atraktívnou alternatívou k bežnému razeniu.

A91jdyvtu dpv4dz 6aw
A9zwckad dpv4e2 6aw

Nový lak Marabu bol navrhnutý špeciálne pre digitálnu tlač textúrovaných dekorácií, najmä na sklenené podklady. Presná metóda tlače umožňuje extrémne sofistikovaný a elegantný vzhľad sklenených predmetov, ako sú fľaše na parfumy, poháre na nápoje a fľaše na nápoje. Počet vrstiev sa môže meniť v závislosti od potrieb špecifických pre zákazníka. Použitie tohto účelovo vyvinutého laku na digitálnu tlač umožňuje vytvárať vysoko prispôsobené a personalizované dekorácie bez potreby špeciálnych foriem. Medzi výhody patrí vynikajúca ostrosť obrysov, extrémne jemné textúry a presné body, farebné a priehľadné vzory, tlač konvexných a konkávnych tvarov a rýchle a jednoduché úpravy počas procesu tlače.

Futureprint

O spolupráci prednášali aj na virtuálnej konferencii Tech Fest 29-30 júna 2021 usporiadanej spoločnosťou Futureprint, Tobias Lang (Product Manager Marabu) a Tim Schnelle (Sales Manager KBA).

Tobias MArabu
Tobias Lang (Marabu)
Tim Schnelle KBA
Tim Schnelle (KBA)

Záznam je veľmi zaujímavý  a prináša odpovede na mnoho otázok v tejto problematike. V kombinácii so štandardnými farbami Marabu Ultra jet DUV-C sú dizajnéri schopní kombinovať vizuálnu a haptickú výzdobu.

Tlačou vrstvy za vrstvou sa zvyšujú možnosti efektu hĺbky. To dáva návrhárovi úplne novú príležitosť dekorácie. A samozrejme, atramentová tlačiareň je jedinou metódou bezkontaktnej tlače. To znamená, že konvexné a konkávne geometrie je možné tlačiť ako pri prechode na úzke miesto alebo pri priehlbinách. To poskytuje slobodu zdobiť 3D objekty, ktoré nie je možné zdobiť analógovými metódami tlače.