Home Design Pantone: farba roka 2024

Pantone: farba roka 2024

253
0
Pantone farba roka 2024

Pantone Color Institute zvolil pre svoj výnimočný rok 2024 ako farbu roka odtieň so silným odkazom.

V roku 2024 oslávi Pantone Color Institute výročie 60 rokov svojej existencie. Zároveň to bude už 25 rokov, čo vyhlasuje farbu roka.

Peach Fuzz . Čo je PANTONE 13-1023 ?

Každý rok komisia odborníkov analyzuje svet módy, dizajnu, filmu a televízie, pričom nezabúda ani na aktuálne udalosti, aby vybrala odtieň, ktorý je v súlade s aktuálnymi trendmi a životným štýlom. Pre nadchádzajúci rok 2024 sa tento tím zhodol na broskyňovej farbe Peach Fuzz. Je to jemný, zamatový broskyňový odtieň, ktorý evokuje nehu a láskavosť.

pantone color of the year 2024 peach fuzz
Pantone: Color of the year 2024

Zdieľanie láskavosti

Leatrice Eisman

PANTONE 13-1023 Peach Fuzz zachytáva našu túžbu starať sa o seba a ostatných. Je to zamatovo jemný broskyňový tón, ktorého všeobjímajúci duch obohacuje myseľ, telo a dušu.

„Pri hľadaní odtieňa, ktorý odráža našu vrodenú túžbu po blízkosti a spojení, sme si vybrali farbu žiariacu teplom a modernou eleganciou. Odtieň, ktorý rezonuje so súcitom, ponúka objatie a bez námahy premosťuje mladosť s nadčasovosťou.“

Leatrice Eiseman

Výkonná riaditeľka, Pantone Color Institute™

Pantone farba roka 2024

Zoznámte sa s Peach Fuzz 13-1023, farbou roka 2024 Pantone

Broskyňový odtieň jemne zasadený medzi ružovú a oranžovú, má vyvolať obohacujúce pocity srdečnosti, láskavosti a nežnosti, komunikuje posolstvo starostlivosti a zdieľania, komunity a spolupráce. Poetický a romantický, čistý broskyňový tón s vintage atmosférou, odráža minulosť, no bol prerobený so súčasnou atmosférou.

Prečo bol Peach Fuzz 13-1023 vybraný za Pantone Farbu roka 2024?

V čase nepokojov v mnohých aspektoch nášho života je potreba starostlivosti, empatie a súcitu stále silnejšia, rovnako ako predstavy o pokojnejšej budúcnosti. Pantone pipomína, že dôležitou súčasťou plnohodnotného života je mať dobré zdravie, vytrvalosť a silu, aby sme si ho užili. Zámerom bolo vybrať farbu, ktorá by  zhmotňovala dôležitosť komunity a stretávania sa s ostatnými, vyjadrovala túžbu byť blízko k tým, ktorých milujeme, ale aj radosť, z chvíľ osamote. Musela to byť farba, vyjadrujúca posolstvo súcitu a empatie.

Kooperácie

Motorola

Druhým rokom pokračuje spolupráca výrobcu mobilných telefónov Motorola, ktorý v nadväznosti na vyhlásenie farby roka, ponúkol zariadenia motorola razr 40 ultra a motorola edge 40 neo v broskyňovom odtieni Peach Fuzz.

Spolupraca Motorola a Pantone
Motorola, zdroj: Pantone

Cariuma

Oficiálny partner obuvi Pantone ponúka štyri modely tenisiek vo farbe roka.

Tieto tenisky sadia stromy. Za každý zakúpený pár tenisiek vysadí Cariuma pár stromov v brazílskom dažďovom pralese ako súčasť svojho programu obnovy životného prostredia. Cariuma doteraz vysadila viac ako 2 milióny stromov.

Spolupraca Cariuma a Pantone
Cariuma, zdroj: Pantone

Ultrafabrics

Výrobca technických čalúnnických textílií pre interér aj exteriér, spolupracuje s Pantone druhý rok a pripravil produkty s mottom „hniezdo“, najmä na design interiérov.

pantone color of the year 2024 vertical slat ultrafabrics
Ultrafabrics, zdroj: Pantone

Chcete sa stať partnerom Pantone?

Záujemci majú šancu osloviť množstvo zákazníkov aj vďaka takejto spolupráci. Viac informácií tu. Odtieň PANTONE 13-1023 Peach Fuzz je všestranný a uplatní sa nielen v interiérovom dizajne a bytových dekoráciách, v sfére kozmetiky, pedikúry, v obalovom a multimediálnom dizajne. Je to lákavý odtieň pre rôzne produkty, od potravín a nápojov až po kozmetiku a doplnky. Láka chuťové poháriky myšlienkami na sladké a jemné vône a maškrty.

Pantone Color Institute

celosvetovo uznávaný ako popredný zdroj odborných znalostí v oblasti farieb, poskytuje informácie o farbách a riešenia. „Spolupracujeme s našimi klientmi na strategickom riešení farebných výziev a rozvíjame farebný a dizajnový prístup v súlade s víziou ich značky.“

Pantone sa každoročným vyhlasovaním farby roka snaží fokusovať svet na svoje produkty a riešenia, hoci najmä polygrafia sa významne digitalizuje.Farbou roka 2023 bola Viva Magenta, v roku 2022 to bol modrý odtieň Very Peri a v roku 2021 boli vyhlásené dokonca farby dve. Žltá a šedá.