Home Témy Novinky a aktuality MM BOARD & PAPER: nový názov, predaje a akvizície

MM BOARD & PAPER: nový názov, predaje a akvizície

353
0

Najväčší európsky výrobca lepenky s vedúcou pozíciou v oblasti recyklovanej lepenky Skupina Mayr-Melnhof, uzavrela predaje a akvizície závodov v Holandsku, Nemecku, Fínsku a Poľsku.

Predaje:

Bol ukončený predaj závodov na čistých drevovláknitých dosiek v holandskom Eerbeeku a nemeckom Baiersbronne investičným fondom prevádzkovaných spoločnosťou Oaktree Capital Management. Predaj je v súlade so stratégiou MM zamerať sa na nové akvizície a rastové investície.

Eerbeek a Baiersbronn majú spolu ročnú kapacitu okolo 245 000 ton kartónu FBB, ktoré sa vyrábajú na dvoch strojoch, a zamestnávajú zhruba 400 ľudí. V roku 2020 boli tržby dosiahnuté vo výške 195 miliónov EUR.

Akvizícia I:

Skupina Mayr-Melnhof (MM) dokončila akvizíciu spoločnosti Kotkamills vo Fínsku, dohodnutú v decembri 2020 so súhlasom všetkých príslušných orgánov pre hospodársku súťaž.

MM Kotkamills

Akvizíciou skupina posilňuje svoju pozíciu na trhu s čistými vláknitými doskami (FBB) atraktívnym radom riešení bariérových dosiek, ktoré môžu nahradiť dosku potiahnutú PE (polyetylénom). Spoločnosť MM vstupuje na rastúci trh s lepenkou na papierové poháre (zásobníky). Akvizícia dopĺňa etablované postavenie spoločnosti MM na trhu v oblasti recyklovanej lepenky. Spoločnosť MM okrem toho diverzifikuje svoj sortiment o saturačný kraftový papier / impregnačný papier, v ktorom je Kotkamills jedným z popredných svetových výrobcov.

„MM Kotkamills bude v rámci MM hrať silnú a dynamickú úlohu ako inovátor v oblasti lepenky pre nové typy papierových pohárov, ktorých poťahovanie na báze vodnej disperzie sa už v kartónovom stroji vykonáva online. Náš strednodobý cieľ je priniesť objem predaja na kapacitu okolo 400 000 t kartónu ročne. Tešíme sa na úspešnú spoluprácu s našimi novými kolegami,“ komentuje Peter Oswald, generálny riaditeľ skupiny MM.

MM Kotkamills prevádzkuje najmodernejší stroj na výrobu drevovláknitých dosiek v Európe (vyrobený v roku 2016), ako aj stroj na saturačný kraftový papier / impregnačný papier s kapacitou 170 000 t a pílu. Závod zamestnáva približne 500 ľudí a v roku 2020 dosiahol tržby približne 380 miliónov EUR.

MMag Peter Oswald CEO MM Group web
MM Karton: Peter Oswald

Akvizícia II:

Bola dokončená aj akvizícia závodu Kwidzyn v Poľsku, na ktorom sa partneri dohodli v polovici februára 2021, so súhlasom všetkých príslušných orgánov pre hospodársku súťaž. Akvizícia Kwidzyn je súčasťou stratégie MM zameranej na rast vysokokvalitných panenských drevovláknitých dosiek (FBB) s inovatívnymi, udržateľnými a nákladovo efektívnymi triedami. MM navyše diverzifikuje portfólio produktov integráciou atraktívnej výroby celulózy a papiera so zameraním na nenatieraný jemný papier (UWF) a obalový kraft papier.

V súlade s rozšíreným sortimentom sa divízia MM Karton premenováva na MM Board & Paper.

„Som rád, že vstupujeme do dvoch nových kľúčových spoločností s nenatieraným jemným papierom a obalovým kraftovým papierom. MM Kwidzyn bude poháňať naše inovácie pre udržateľnejšie obalové riešenia na rastúcom trhu s panenskými drevovláknitými doskami a tiež vytvárať nové atraktívne perspektívy prostredníctvom integrácie buničiny. a papier na európskom mieste s cenovými výhodami. Tešíme sa na úspešnú spoluprácu s našimi novými kolegami,“ komentuje Peter Oswald, generálny riaditeľ skupiny MM.

csm Kwidzyn e037a10347
MM Kwidzyn

MM Kwidzyn prevádzkuje celulózku na integrovanom mieste výroby celulózy a papiera v Kwidzyne s ročnou kapacitou okolo 400 000 t a štyrmi prepojenými kartónovými / papierenskými strojmi. Stredobodom je stroj FBB s ročnou kapacitou 260 000 t kartónu. Okrem toho spoločnosť MM Kwidzyn vstúpila do papierenského segmentu MF Kraft s cieľom uspokojiť rastúci dopyt po flexibilných obalových výrobkoch na báze vlákien s ročnou kapacitou 75 000 t. MM Kwidzyn prevádzkuje aj dva najatraktívnejšie kopírovacie stroje (UWF) v Európe s celkovou ročnou kapacitou 410 000 t. Závod zamestnáva okolo 2 300 ľudí.

O skupine MM

Spoločnosť MM je najväčším európskym výrobcom kartónových a skladacích škatúľ so zameraním na udržateľné a inovatívne obalové riešenia na báze vlákien. V roku 2020 dosiahol MM tržby približne 2,5 miliardy EUR a zamestnával približne 10 000 ľudí.