Home Prax Ako na... Sublimácia: možnosti aj pre veľkoformát

Sublimácia: možnosti aj pre veľkoformát

1369
0

Technológia používaná najmä na menšie predmety a formáty má svoje využitie aj vo formátoch veľkých.

Schopnosť použiť sublimačnú tlač s vysokým rozlíšením na tuhé podklady veľkých formátov prináša tlačiarom nové príležitosti pre signage, interiérové ​​dekorácie, POS a predajné miesta. Táto technika umožňuje tlačiť aj fotografické panely s vysokým rozlíšením, ktoré sú odolné a môžu predstavovať kvalitnú alternatívu k výtlačkom na plátno alebo papier.

ČO JE PRESNE SUBLIMÁCIA ?

Sublimácia je proces, pri ktorom sa látka v tuhom skupenstve premení na plyn bez toho, aby medzi nimi prešla kvapalným stupňom. Sublimačná tlač je technológia digitálnej tlače, pri ktorej sa sublimačné farby prenášajú do farebných obrazov na podklade pomocou tepla a tlaku.

AKO TO FUNGUJE?

Typyckým materiálom pre sublimačnú tlač sú textílie. Táto technológia sa však dá použiť aj na dosiahnutie skvelých výsledkov na pevných materiáloch. Pri takejto sublimačnej tlači na pevné materiály ide o transferovú sublimáciu – s použitím transferového paiera. Najskôr sa sublimačné farby vytlačia na prenosový papier. Po vytlačení tieto farbivá zaschnú a po odparení vodného roztoku stuhnú. Odtiaľ sa tlačiarenské farby prevedú na substrát pomocou tepelného lisu, aby sa tieto pevné farbivá zmenili na plyn, ktorý sa po uvoľnení z prenosového papiera spojí so substrátom. Proces sublimácie transformuje matné farby, ktoré boli pôvodne vytlačené na prenosovom papieri, do neuveriteľne sýtych a žiarivých farieb. Je možné takto potlačiť množstvo rôznorodých podkladov. Pri veľkoformátovej aplikácii je možné získať panely odolné voči poškriabaniu, vode, teplote a vyblednutiu vo veľmi vysokom rozlíšení. Výsledkom sú živé grafiky so širokou farebnou škálou a hlbokou sýtosťou farieb.

Pri veľkoformáte je potrebná dostatočne veľká sublimačná tlačiareň, termolis a vhodné materiály.

TLAČIARNE

Sublimačný model tlačiarne ponúka takmer každý dnešný výrobca veľkoplošných tlačových strojov. Tu je krátky prehľad niektorých z nich:

EFI VUTEk FabriVU 180/340 na sublimačnú tlač

  • šírka tlače 180, resp. 340 cm
  • rozlíšenie 2400 dpi

Mimaki Sublimation transfer inkjet printers

  • šírka tlače od 1,37 m až 3,2 m
  • rozlíšenie do 1440 dpi

HP STITCH Printers

  • šírka tlače 1,62 m až 3,2 m
  • rozlíšenie do 1200 dpi

EPSON SureColor F series

  • od A1 formátu, až po 163 cm šírku tlače
  • rozlíšenie 1440 dpi

Sawgrass Virtuoso 628

  • šírka tlače 63,5 cm
  • rozlíšenie 1440 dpi

LISY

Krátky prehľad výrobcov s najväčšími strojmi, ktoré majú v ponuke.

Sublimax 1812 Sublimaxi 2513 2 1024x488 1
Sefa: Sublimax 2513

Sefa

Francúzsky výrobca termolisov patriaci do skupiny Flexdev Group, vyrábajúci lisy pre rôzne aplikácie od hrnčekov, čiapiek, tričká až po veľkoformátové stroje.

Sublimax 2513 (Najväčší lis v produkcii, vyrobený v spolupráci s dodávateľom materiálov pre sublimáciu ChromaLuxe. Vybavený automatickým otváraním, štyrmi nezáviskými vyhrievacími zónami pre rovnomerné rozloženie tepla v platni, možnosťou súčasnej prípravy nasledujúcej dosky popri lisovaní.

  • max. plocha 250 x 125 cm
931triton photo 1
Geo Knight & Co Inc: 931 Triton

Geo Knight & Co Inc

Americký výrobca lisov venujúci sa posledných 40-dsať rokov termolisom pre domáce a priemyselné využitie.

931 Triton (Najväčší lis tohto výrobcu, vybavený tepelnou ochranou okolo platní, mikrospínačmi kontrolujúcimi polohu materiálu, s rovnomerným prenosom tepla v extra hrubej hliníkovej vyhrievacej doske lisu.

  • max. plocha 137 x 261 cm

Alpha FlatBed Series 10for web
Adkins: Alpha Industrial Flatbed Series 10

Adkins

Popredný anglický výrobca venujúci sa technológii termotransferu, so širokou škálou strojov pre praktický všetky sublimačné aplikácie.

ALPHA INDUSTRIAL FLATBED SERIES 10 (Lis s mohutným stolom 150 x 250 cm s pneumatickým ovládaním, vymeniteľné kazetové vyhrievacie články, kontrolný systém pre bezpečnosť obsluhy, dvojitý stôl umožňujúci popri lisovaní prípravu naseldujúcej zákazky.

  • max. plocha 150 x 250 cm

200 cd566bf16572308aaebcdd29a5680c95
Monti Antonio S.P.A.: Model 200

Monti Antonio S.P.A.

Tradičný taliansky výrobca s viac ako 60-ročnou históriou, produkujúci stroje pre lamináciu, tlač, dokončovacie spracovanie, ako aj sublimačné lisy rolové, doskové a hybridné.

Model 200 ( dvojitý hydraulický lis s ohrievanými valcami pre rovnomernosť výsledku, motorickou výhrevnou doskou vybavenou vákuovou pumpou, elektronickou reguláciou vyhrievania, zdvihu, ..)

  • max. plocha 520 x 220 cm

Tuhé podklady

ChromaLuxe je popredný svetový výrobca sublimovateľných foto panelov s vysokým rozlíšením. Má v sortimente množstvo podkladov pre veľkoplošnú sublimáciu, ktoré prinášajú kombináciu brilantnosti farieb, vynikajúcej životnosti a archivačných vlastností.

Hliníkové panely: Infúzia farbív priamo do špeciálne natieraných hliníkových panelov. Vynikajúca čistota a živosť obrazu s výnimočnými detailmi a rozlíšením.

Drevené panely: Drevené panely umožňujú docieliť viac tradičný výsledok, bez straty dotyku s drevom. Typycky používané ako dosky stolov a interérové dekorácie.

• Oceľové panely: Špeciálne lakované oceľové panely s neuveriteľnou živosťou pre umelecké diela, fotografie, logá a ďalšie, použiteľné aj ako magnetické a popisovateľné tabule.

• Panely vystužené plastom (FRP): Tieto panely poskytujú odolný a ľahko sa čistiaci povrch, s tradične výborným zobrazením snímok, ktoré sú úchvatne živé.