Home Multimédiá Herma: etikety z papiera Silphie

Herma: etikety z papiera Silphie

395
0

Výrobca etikiet Herma má vo svojom sortimente nový materiál, ktorý je z vlákien rastliny Silphie. Prvým používateľom je tlačiareň Etiket Schiller GmbH v nemeckom Plüderhausene, ktorá už etikety z tohto materiálu použila.

Rastlina Silphie sa v Nemecku pestuje už niekoľko rokov ako surovina na výrobu bioplynu. Doteraz bola celá produkcia využívaná na energiu, ale je možné aj kaskádovité využitie jej vlákien. To znamená, že vlákna sú pred generovaním bioenergie separované biotermickým procesom a spracované na novú surovinu – napríklad na výrobu papiera.

23681704 blueten der durchwachsenen silphie auf ihnen tummeln sich die bienen 2qjve0RiNOea
hna.de: rastlina Silphie

Etikety Herma vyrobené z týchto vláken je možné potláčať bez úprav. Dodatočné kalandrovanie má za následok ušľachtilý, ale zároveň prirodzený vzhľad, pretože jednotlivé vlákna rastliny Silphie sú v štruktúre materiálu stále rozpoznateľné. To tiež vizuálne podčiarkuje prístup udržateľnosti.

Etiketa používa UV akrylové lepidlo Herma 63B. Dodávky sú možné už od 1 000 metrov štvorcových. Na báze tohto materiálu Herma-Silphie (typ 341) začala  tlačiareň Etiket Schiller v Plüderhausene ako prvá tlačiarenská spoločnosť v Nemecku, vyrábať etikety Silphie.

susanne
Susanne Daiber

„S týmto novým materiálom, ktorý je kompletne vyrábaný v Nemecku, môžeme cielene rozšíriť naše portfólio šetrné k životnému prostrediu,“ hovorí Susanne Daiber, generálna riaditeľka spoločnosti Etiket Schiller GmbH. „Naši zákazníci dostávajú ďalšiu možnosť pre veľmi atraktívne zelené balenie kozmetiky, nápojov a potravín.“

Podiel vlákien Silphie v materiáli etikety je v súčasnosti podľa Etiket Schiller GmbH  najmenej 35 percent a v budúcnosti by to mohol stúpnuť až na  50 percent. To prispieva k výrazne nižšej CO2 stope etikiet, pretože úmerne tomu klesá podiel drevnej hmoty, ktorá sa väčšinou dováža. Podľa Herma môžu byť etikety Silphie neskôr recyklované v bežnom cykle odpadového papiera. Rastliny Silphie a ich vlákna sa už dlho používajú pri výrobe krabíc.

silphie verpackungen kaufland kresse
Kaufland: Krabice na zeleninu a paradajky s vlastnou značkou K-Bio,z papiera Silphie

O Silphie

Žlto kvitnúca rastlina Silphie pôvodne pochádza zo Severnej Ameriky. Je životným  prostredím pre včely a iný hmyz alebo voľne žijúce zvieratá. U včelárov je obľúbená kvôli vysokému výnosu medu. Dorastá až do dvoch metrov s kvetmi veľkými 8 cm. Korene sú vo voľnej prírode hlboké až tri metre a je to trvalka, čo znamená, že rastlina po zbere na jeseň prezimuje a nasledujúci rok opäť naklíči. Spravidla rastie na jednom mieste aj desať rokov. To vedie k dobrému príjmu CO2, ktorý môže viazať prostredníctvom koreňov v pôde vo forme humusu. Na rozdiel od energetickej kukurice vyžaduje rastlina Silphie menej vody a málo alebo žiadne pesticídy.

silphie 06 700x700 1