Home Témy Novinky a aktuality EIZO: Ultra širokoúhly monitor EV3895

EIZO: Ultra širokoúhly monitor EV3895

750
0

Trojnásobné rozlíšenie a takmer nekonečná plocha ultra širokoúhleho zakriveného monitora s uhlopriečkou 37,5 palca.

Japonský výrobca monitorov EIZO predstavil špičkový širokoúhly monitor EV3895. Je to monitor s uhlopriečkou 37,5 palca (95,3 cm) a pomerom strán 24:10. Rozlíšenie je ohromujúcich 3840×1600 pixelov (111 ppi) čím monitor takmer trojnásobne prekonáva monitory full HD. Obrazovka má kontrast 1000:1, jas 300 cd/m² a pozorovací uhol 178°.

ultra siroke rozliseni 5a0

Na takto veľkorysej pracovnej ploche uvidíte všetko potrebné na prvý pohľad – napríklad obraz až z troch počítačov naraz. Obrovská obrazovka ponúka ľahké rozmiestnenie okien viacerých aplikácií naraz, takže ďalšie monitory nebudete potrebovať. K pohodlnému sledovaniu obrazu prispieva zakrivený design. Smerom k okrajom obrazovky sa vzdialenosť od očí užívateľa zväčšuje. Ak sedíme blízko u monitora, je tento jav výraznejší. Vďaka zaobleniu sú krajné oblasti obrazovky viditeľné lepšie než u rovných monitorov. Matný povrch má antireflexnú úpravu a výrazne potláča odlesky, takže monitor účinne predchádza oslňovaniu užívateľa a nadmernému namáhaniu jeho zraku. Únava očí sa znižuje a užívateľ môže pred monitorom sedieť úplne uvoľnene bez potreby vyhýbať sa optickým odrazom.

ev3895 bk 334

Rámik monitora – voliteľne biely, alebo čierny – je na troch okrajoch široký iba 1 mm. Monitor tak získal mimoriadne pútavý a kompaktný vzhľad a vďaka útlemu stabilnému stojanu zaberie aj napriek značnej uhlopriečke len málo miesta na stole. K dokonalosti prispievajú aj káble, ktoré majú buď čiernu, alebo bielu farbu – podľa zvolenej kombinácie.

Tento model ponúka mnohé rozhrania ako aj dokovaciu funkciu pre tablety a notebooky cez USB-C 3.1. s prenosom signálov DisplayPort.

ev3895 bk 486

Nechýba rozhranie LAN a napájanie výkonom až 85 W, vďaka ktorému nepotrebujete žiadny ďalší napájací zdroj pre príslušenstvo, alebo spomínaný notebook. LAN sprostredkuje notebooku, alebo počítaču prístup do siete cez jediný kábel USB-C, ktorý zabezpečí stabilný dátový prenos potrebný napríklad pri videokonferenciách. K dispozícii sú tieto rozhrania: signálové vstupy USB-C (DisplayPort Alt Mode), DisplayPort, 2 × HDMI, RJ45 (LAN) a ďalej tri konektory USB pre upstream (1 × USB-C a 2 × USB-B) a štyri bočné konektory USB-A pre downstream. Ovládacie prvky na prednej strane monitora sú elektrostatické a  nahrádzajú mechanické tlačidlá. To zaručuje ľahké ovládanie a eleganciu. Všetky sa spolu s reproduktormi nachádzajú v rámiku a smerujú vpred k užívateľovi.

eizo ev3895 abnehmbare rueckplatte 873

Široká ponuka rozhraní prináša aj veľké množstvo káblov. Za monitorom ale žiadna spleť káblov nevznikne, pretože tento model je vybavený káblovým kanálom a odnímateľným zadným krytom. Tieto doplnky zaisťujú príjemne úhľadnú zadnú stranu prístroja.

Prepínač klávesnice, myši a videosignálu to je viac počítačov na jedno vstupné zariadenie. Striedavé ovládanie viacerých počítačov je jednoduché. Tri upstreamové rozhrania USB monitora EV3895-BK sú pripojené k vstavanému prepínaču klávesnice, myši a videosignálu (KVM switch), takže monitor sa dá použiť ako prepínač vstupných zariadení. Napríklad na domácom pracovisku môžete k monitoru súčasne pripojiť súkromný aj firemný počítač, klávesnicu a myš a všetko potom používať naraz. Vaša práca potom bude plynulá a navyše  získate usporiadanejší pracovný priestor. S monitorom prichádza aj množstvo softwaru na ovládanie, nastavenie a riadenie.

Môžete sledovať tri počítače naraz s prepínaním obrazu a signálu USB, vyberať z prednastavených usporiadaní režimu Picture-by-Picture a úplne poľahky si tak zobraziť okná v požadovaných veľkostiach. Možnosti nastavení zahŕňajú napríklad farebnosť, voľby úspory energie a ergonomické funkcie ako zníženie podielu modrej farby (cirkadiánne stmievanie). Vo viac obrazovkových zostavách môže software Screen InStyle nastaviť všetky pripojené monitory naraz.

Súčasťou výbavy sú funkcie Auto-EcoView, EcoView-Index a EcoView-Optimizer pre najvyššiu úsporu energie a optimálnu ergonómiu.

eizo nulova spotreba diky sitovemu vypinaci 2e8

A hoci v pohotovostnom režime Stand-by dosahuje spotreba nanajvýš 0,5 W, je monitor vybavený aj zabudovaným mechanickým sieťovým vypínačom. To je veľmi praktické a hospodárne: po vypnutí samozrejme nespotrebúva vôbec žiadnu elektrinu.

monitory eizo privetive k zivotnimu prostredi a klimatu e64

Na doplnenie je potrebné spomenúť, že všetky monitory EV3895 vyrába EIZO vo vlastných továrňach, kde uplatňuje environmentálny management podľa ISO 14001. Opatrenia siahajú od obmedzovania odpadu, odpadných vôd a emisií cez znižovanie surovinovej a energetickej náročnosti až po posilovanie environmentálneho povedomia zamestnancov. Zhodnotenie týchto opatrení je podstatnou súčasťou každoročne zverejňovanej správy o sociálnej zodpovednosti. 

Tento vrcholný model monitora bude so štandartnou päť ročnou zárukou v ponuke firmy EIZO od decembra 2020.