Home Témy Vlnitá lepenka: stúpajúce ceny a slabá dostupnosť

Vlnitá lepenka: stúpajúce ceny a slabá dostupnosť

413
0

Napätá situácia v dostupnosti surovín pre výrobu vlnitej lepenky má vplyv na jej ceny a dodacie lehoty: približne 86 percent dodacích lehôt je dlhších viac ako štyri týždne.

Výsledky prieskumu nemeckej Asociácie priemyslu vlnitej lepenky, ktorá sa pýtala členských spoločností na situáciu na trhu (Nemecko), prakticky potvrdzujú aj situáciu u nás na Slovensku a v Čechách. Asociácia realizovala písomný prieskum členov v júni 2021. Zúčastnilo sa 21 z 32 členov združenia.

05aa0f61 f7d6 43e3 8dc0 5191b7d3f51a

Celý priemysel vlnitej lepenky je pod veľkým tlakom. Narástol objem predaja online, cez e-commerce a teda aj objem požadovaných obalov z vlnitej lepenky. Týka sa to nielen spotrebného tovaru, ale aj potravín, kde významne stúpol predaj cez donáškové služby. Na druhej strane však enormne rastie vstupná cena základnej suroviny na výrobu vlnitej lepenky – zberového papiera, ktorej je akútny nedodstatok.

Základná surovina

Vlnitá lepenka sa vyrába z 85% zo zberového papiera. Dostupnosť tejto základnej suroviny je hodnotená výrobcami vlnitej lepenky ako zlá (43% opýtaných), alebo dokonca veľmi zlá ( 43% opýtaných). Iba 14% spoločností hodnotilo dostupnosť surového papiera ako uspokojivú. Ceny základného papiera sú niekde až o 40% vyššie ako v predchádzajúcom roku (62% opýtaných). Rovnako ako vo štvrtom štvrťroku 2020 bola situácia aj na začiatku roka 2021 napätá a  charakterizovaná nedostatkom objemu komerčného zberu ovplyvneného pandémiou. Bola obmedzená prevádzka zberných dvorov, školský zber sa prakticky zastavil.

VDW Dr Steffen P Wurth Vorsitzender des Verbandes der Wellpappen Industrie e V
VDW: Dr. Steffen P. Würth

Termíny dodávok

Nedostatok surovín vedie k dlhým dodacím lehotám. „Výsledky nášho prieskumu odhaľujú, že napätá surovinová situácia nie je bez následkov pre priemysel vlnitej lepenky a jej zákazníkov,“ varuje predseda asociácie Dr. Steffen P. Würth. V priebehu prieskumu približne 38% zúčastnených spoločností uviedlo mierne obmedzenia z hľadiska výrobných a dodacích schopností. Okolo 24 % malo dokonca vážne problémy. Potvrdzuje sa to pri pohľade na uvedené dodacie lehoty: Takmer 10% uvádza dodaciu lehotu štyri týždne. Približne 86 % uviedlo dodacie lehoty viac ako štyri týždne. V súčasnosti sú dodacie lehoty dokonca osem až dvanásť týždňov.

„Tento status quo je pre naše odvetvie trpký, pretože sme dokázali, že sme spoľahlivým partnerom aj v čase pandémií, keď bol veľký dopyt,“ vysvetľuje predseda nemeckej asociácie.

lieferfristen wellpappen

Ceny

Priemysel vlnitej lepenky však zaznamenáva nižšie marže napriek výraznému nárastu tržieb. V tržbách 1Q 2021 ide o nárast 7,6 % v porovnaní s prvým štvrťrokom 2020. Od januára do marca 2021 nemeckí výrobcovia združení v asociácii predali 2,2 miliardy metrov štvorcových vlnitej lepenky, čo je o 122 miliónov metrov štvorcových viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka (2,07 miliardy metrov štvorcových). Ceny za základný papier na výrobu vlnitej lepenky na báze odpadového papiera sa v prvom štvrťroku 2021 ďalej zvýšili. Celková cenová hladina  za základný papier na vlnitú lepenku sa v prvom štvrťroku zvýšila o 10,5 %. Cena v marci bola o 16 % nad úrovňou rovnakého mesiaca minulého roka. Od septembra 2020 do marca 2021 cenový index základného papiera ukazuje nárast o neskutočných 24,9 %. V súčasnej dobe nevidno možný zvrat strmého stúpajúceho trendu. Výrobcom vlnitej lepenky klesá marža – priemerné výnosy v prvom štvrťroku 2021 boli o 1,7 % nižšie ako v zodpovedajúcom štvrťroku predchádzajúceho roka.

210722 Preisindex D3 scaled
Vývoj cien vlnitej lepenky a základnej suroviny – zberového papiera

Ďalší vývoj

Nárasty cien vlnitého základného papiera dostávajú výrobcov vlnitej lepenky pod rastúci tlak. Ako ukazujú najnovšie údaje, cenový nárast, ktorý prebieha od konca roka 2020, sa v polovici roka opäť výrazne zrýchlil. Výrobcovia vlnitej lepenky preto museli v júni zaplatiť v priemere o 40,1 % viac ako v septembri 2020 za najdôležitejšiu surovinu.

Priepasť medzi rastúcimi nákladmi a klesajúcimi výnosmi stavia výrobcov vlnitej lepenky do ekonomicky kritickej situácie. Vysoký dopyt po obaloch z vlnitej lepenky a trh s nimi spojený nenaznačuje v dohľadnom čase žiadne zmiernenie nárastu cien papiera. Na august už bolo oznámené zvýšenie cien papiera o 20 eur za tonu.

Ďalšie zvyšovanie cien vlnitej lepenky je teda možné očakávať..