Home Design Daniel Rerko: život si ukáže

Daniel Rerko: život si ukáže

536
0

Absolvent odboru Propagačného výtvarníctva Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi a autor grafického návrhu na prebale aprílového čísla našich Novín.

Nápad na aktuálny prebal Novín sa zrodil už dávnejšie, keď som oslovil partiu nadšencov z trnavského zoskupenia Veverisko. Náš nápad sa im zapáčil a tak som sa vďaka nim po stretnutí v Trnave dostal až k ilustrátorovi Danielovi.

Daniel web e1620713044645
Daniel Rerko
prebal 4 2021 web
Daniel Rerko: prebal Novín pre grafický priemysel 4/2021

Rodák zo Smižian pri Spišskej Novej Vsi neutajil svoju akčnú povahu, hoc zabalenú do príjemnej pokory. Krátko som ho vyspovedal, keď v žilinskom parku pre vás signoval ešte čerstvé trnavské výtlačky. Trochu sa mu triasli ruky a vypísal celú moju parádnu krikľavo ružovú ceruzku (rovnako ružovú ako had na prebale). Ale bolo to zaujímavých 100 minút s chalaňom, ktorý tak nejak samozrejme zapadá do našich predstáv a hodnôt človečiny.

Jeho putovanie je naozaj dramatické, poplatné veku a elánu. Daniel po absolvovaní v Spišskej, nastúpil na banskobystrickú Akadémiu umení,do atelieru GPS (grafika-priestor-synergia) docenta Roberta Bruna. „Magisterský štúdijný program Voľné výtvarné umenie tu pre mňa ale bol príliš voľný a tak som po ukončení bakalárskeho stupňa odišiel“ spomína Daniel. Prijali ho na prestížnu UMPRUM (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze). V tom čase však už pripravoval dizajn topánok pre kamaráta, ktorý rozbiehal takýto podnikateľský plán. Keďže času bolo málo a prerušiť štúdium sa nedalo, zo  školy odišiel. Projekt však nedopadol a tak sa náš výtvarník prihlásil a po úspešných prijímačkách nastúpil na VŠVÚ v Bratislave, na Ateliér ilustrácie a grafiky k docentovi Paľovi.

„Tento rok končím, mal by som absolvovať v auguste“.

„Po škole sa Chystám sa na stáž, potrebujem viac praxe, ako reálne mám. Hľadám štúdio, kde by som ju mohol absolvovať, kde budú mať o mňa záujem. Rad by som sa raz venoval a riešil editoriál dizajn a editoriál ilustráciu. Dizajn časopisu a ilustrácie do časopisov.“

Výtlačok z RISA nie je dokonalý. Je zvláštnou kombináciou reprodukcie originálu a aktuálneho stavu stroja (podľa mňa aj postavenia planét, rýchlosti čapovania v susednom bare a nedefinovateľného šťastia). Daniel: „Mam rád chyby. Nech si to tá tlač vypýta.“

IMG 20210510 090701694 PORTRAIT maly

Imaginárny boj s hadom, zasadený do aktuálnej situácie, odkazu doby, zamrznutej myšlienky v rámci toho, čo teraz žijeme. To všetko, ale aj voľné pokračovanie  stredovekého námetu boja človeka s hadom, znázornené olejovými farbami RISO je našou pozvánkou do sveta netradičných tlačových technológií, tentokrát v spojení s talianskymi papiermi Fedrigoni.

Vitajte!