Home Design Mgr. art. Annamária Digoňová: som kreatívec

Mgr. art. Annamária Digoňová: som kreatívec

781
0

Annamária je autorkou grafického návrhu prvého tohtoročného prebalu našich Novín. Našla humor a vtip, ktorý dnes tak veľmi potrebujeme.

Absolventka Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach má blízko najmä k produktovému a zvlášť nábytkovému dizajnu, ale jej srdce plesá a prsty sa radujú aj pri grafických prácach. Ako sama hovorí, „ v grafike inklinujem k humornému podaniu vecí, nadsádzke, veselým ilustráciám až karikatúre“. Ako grafička dnes spolupracuje so Slovenskou filharmóniou v Košiciach.

Dizajn Annamária študovala následne aj na Technickej univerzite v Košiciach a Akadémii Sztuk Pieknych v Krakowe. „Moje záujmy sú vďaka štúdiu veľmi široké, je to spleť mnohého“. Či už ako umelec v slobodnom povolaní, alebo zamestnanec mala a stále má Annamária veľkú záľubu v remeselnom spracovaní rôznorodých materiálov. Mám snahu prinášať jednoduché, užitočné veci, ktoré navyše potešia svojím vzhľadom, tak aby človek pri nich pookrial“.

Medzi prácami, ktoré nesú rukopis Annymárie Digoňovej tak nájdeme svietidlá, priemyselný dizajn, ale aj kompletné interiéry, nábytok, či hračky. Pobyt v kanadskom Vancouveri priniesol silnú skúsenosť s keramikou, ktorá tak doplnila mozaiku zručností a dnešného portfólia autorky.

„Bohužiaľ dostať sa k dizajnu, ktorý je mi veľmi blízky nie je dnes úplne jednoduché. Venujem sa mu vo voľnom čase, ako aj zákazkovo.“

Dizajn vyvažuje grafika. Kresby, ilustrácie, karikatúry, obaly, akcidenčné tlačoviny, logá a pod. Tu je aj premostenie k prebalu Novín a jeho poňatiu ako origami – papierovej skladačke.

„Pri návrhu prebalu, ktorý je zo špeciálneho Anticovid papiera, sme sa zhodli na tom, že je tu priestor vniesť do tejto vážnej témy úsmev a poňať celú grafiku z nadhľadom.“

Annamária navyše priniesla ideu, ktorú vidíte priamo na prebale: všetko, čo nám Corona vzala, všetko, čo sa z nášho života – veríme, že iba dočasne – muselo vytratiť: ísť do kina, len tak sa stretnúť, nakupovať, trénovať, a mnoho, mnoho iného. Ak origami poskladáte, všetko toto ostane neviditeľné..