Home Design Stena z Viesky na ceste do New Yorku

Stena z Viesky na ceste do New Yorku

1233
0

Maliarka Marta Kiss je autorkou grafiky novembrového prebalu našich novín.

Aj v novembri pokračujeme v začatej ceste, keď každé číslo Novín pre grafický priemysel svojím prebalom prezentuje konkrétny materiál, svojím technickým spracovaním konkrétnu technológiu použitú pri jeho výrobe a samozrejme svojím vizuálom – grafikou – konkrétneho umelca, ktorý sa podujme vytvoriť takéto zaujímavé umelecké dielo, ktoré bude následne osobne signovať. Každý z našich predplatiteľov tak získa svoj jedinečný originál a zberateľská edícia sa rozrastie o ďalšie dielo.

DCS 0654

Veľkou témou nie len týchto dní sú dekorácie interiérov, úpravy povrchov nábytku, dverí, stien.. To bol aj jeden z dôvodov, prečo sme oslovili mladú nádejnú maliarku Martu Kiss. Maliarku, ktorá má už po krátkom umeleckom pôsobení viacero ocenení svojej tvorby, maliarku, ktorá najradšej maľuje veľké plátna, ideálne steny. A v jej prípade steny v interiéroch, ale aj exteriéroch. Tak sa nám príbeh o prerode stien prepojil s príbehom maliarky, ktorá tomu všetkému vdýchla život.

Domov 2018 200x150cm akryl na platne web
Marta Kiss: Domov

Marta napriek tomu, že sa jej nepodarilo dostať sa na štúdium na VŠVÚ, nezanevrela na svoju vášeň maľovať. Práve naopak – a to je myslím pre ňu veľmi typické – z nevýhody urobila výhodu, so zdanlivého neúspechu urobila úspech. Absolventka najstaršej výtvarnej umeleckej strednej školy na Slovensku pokračovala a vyštudovala Pedagogickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a stala sa učiteľkou. Mali sme možnosť Martu bližšie spoznať a tak môžeme povedať, že: samozrejme, že učiteľkou výtvarnej výchovy – a samozrejme, že s deťmi pomaľovala celú školu zvnútra i zvonka. Učila ich tým spoznávať milovaný Žitný ostrov, rastliny, zvieratá, ale učila ich aj maľbou vyjadrovať náladu a pocity.

Som šťastná, pretože som našla svoju cestu, svoju techniku, ktorá mi pomáha vyjadriť všetko čo cítim. Potrebovala som veľa trpezlivosti, času a skúseností, aby som sa dostala tam kde som.“

Obľúbeným a takmer všade prítomným motívom jej obrazov je spomínaný Žitný ostrov, ale tento veľmi často dopĺňajú blízki Marty: rodičia, neterky, synovci..

 „Nemám potrebu maľovať mesto, ale maľujem to, čo je mi najbližšie – vidiek a prírodu okolo.“

Jej obrazy naozaj žijú – sú v nich zamiešané do farby steblá, hlina, či piesok., majú svoju vôňu, esenciu, štruktúru.

DCS 0647 web

Cieľom výtvarnej tvorby Marty Kiss je rozšíriť výtvarné umenie čo najviac – veď to v akom prostredí sme vychovávaní, v akom prostredí žijeme, to má na nás vplyv, aj keď si to možno neuvedomujeme. A tak šírenie umenia je hlavným cieľom projektu, na ktorom teraz pracuje.

Obraz sa síce nedá nahradiť digitálnym výtlačkom, ale my ho vo forme prebalu Novín použijeme ako prostriedok, ktorý prinesie umenie Marty Kiss priamo k vám.

DCS 0655 2 web

„Chcela by som svoje nástenné maľby z exteriéru preniesť prostredníctvom digitálnej reprodukcie do interiéru. A nech stena, ktorá bude vo Vieske, môže byť takto vystavená niekde v obývačke napríklad v New Yorku.“

New York je samozrejme nadsádzka, ale vyjadruje presne čo je podľa Marty Kiss poslanie a poenta, ktorá dokáže sprostredkovať jej tvorbu, komukoľvek a kdekoľvek.

A tak sa nechajte inšpirovať pohľadom na stenu ateliéru Marty v Eliašovciach, získajte malý originál aj s jej podpisom a určite sa choďte pozrieť na jej živé obrazy!