Home Design Dano Benkič: život je predsa kľukatý

Dano Benkič: život je predsa kľukatý

646
0

Rozhovor s maliarom Danom Benkičom o krivých domoch, hrejivých západoch slnka a šťastí môcť rozdávať krásno.

Autor prebalu augustového čísla Novín, rodený pezinčan, dnes už mnoho rokov žijúci v Šenkviciach, v dome s „krivými“ omietkami a červenými oknami, je amatérom maľujúcim vo svojom voľnom čase.

„Detstvo nebolo úplne perfektné“, hovorí pri spomienkach Dano. Nevedel som sa inak vyjadriť, tak som kreslil. Puberta priniesla graffiti, maľovanie sprejmi po opustených domoch, stenách. Veľmi sa mi páčili farebne divoké kombinácie obrovských obrazov na stenách. Začal som si robiť nákresy ceruzkou a tajne sníval o tom, že raz aj ja budem slávny „writer“ ako sa grafiťákom hovorí.

IMG 20210619 172800936 PORTRAIT web
Daniel Benkič s partnerkou

Obrázky s príbehmi

Aj vďaka mojej žene sa mi však všetko v živote otočilo. Stála pri mne a dnes žijem šťastný život.  Som za to veľmi rád, že to všetko malo zmysel. Vtedy by som  absolútne neveril, že sa môj život takto zmení. Budúci rok to bude 20 rokov, čo sme spolu. Moja dcérka nepozná nič z toho, čo som musel zažívať ja. Snažíme sa v nej uchovať čo najdlhšie detstvo. Ako malej som jej rozprával veľa rozprávok, najmä vlastných, vymyslených. A k príbehom postupne pribúdali obrázky, neskôr obrazy. Každý z nich má svoj vlastný príbeh. Je ich už toľko, že by som chcel vydať celú knižku – obrázkov s príbehmi.

Pred maľovaním sa snažím ukľudniť a vôkol nie je nič, iba pocit. Tým, že som zažil detstvo aké som zažil, chcem teraz rozdávať niečo pekné a pozitívne. Pomocou obrázkov. Uvoľním sa a to pekné čo cítim, ako sa mi život krásne otočil, maľujem. Som rád, že to tak vychádza a že ľudia to aj tak vnímajú a moje obrazy sú pre nich hrejivé, pekné. To ma teší a je myslím aj podstatou umenia – na chvíľu nás dostať zo stereotypu všedných, šedých dní. To je cieľ.

Farby

Strašne ma baví večerné nebo, západ slnka.. Ten by som najradšej dal do každého obrazu. Keď maľujem už viem akej farby bude nebo. Rád mám žltú oranžovú, červenú. Nemám rád vážnosť. Ani v živote. Tento postoj je mi cudzí. Aj keď mi stavali dom musel som murárov učiť murovať na krivo. Chcel som mať dom na ktorom je vidieť, že ho robila ľudská ruka. Tak ako kedysi na starých domoch. Aj moje domčeky na obrazoch sú krivé. Veľa ľudí je vážnych, vidím na nich ako sú strašne vážni. Preto sa snažím všetko trocha pokriviť, aby sa tá vážnosť stratila. Veď aj život je predsa kľukatý. Preto nechcem kresliť realitu, blížiť sa k fotkám. Na to je dosť fotografov. Ja túžim do toho dať niečo zo seba.

IMG 20210619 171148279 web

Méta

Nedávam si plány do ďaleka, chcem sa dostať do galérií, pracujem na knihe príbehov, schválili mi výstavu v malokarpatskom múzeu a to mám métu na najbližšie dva-tri roky. Chcel by som sa dostať do salónu výtvarníkov. A dlhodobejší cieľ je sa maľovaním živiť.

Tak ako všetky Danove obrazy majú v sebe nejaký príbeh, tak aj obraz, na našom prebale ho má. Tu je:

Návrat domov

Konečne doma!

Bol to náročný deň. Cítim únavu, ale som rád, že sa môžem vrátiť domov a oddýchnuť si. Celý deň som sa učil nové veci, stretal nových ľúdí a zažíval všemožné situácie. Priznám sa, že som chvíľami na svoj domov zabudol. Nakoniec som však našiel cestu späť a tak sa vraciam. Vraciam sa tam kde slnko hreje, tam kde nie je nič smrteľne vážne, tam kde som úplne v bezpečí.

Daniel Benkič: Návrat domov

Vraciam sa domov….

Komentár k príbehu

V príbehu majú domov a deň ešte jeden hlbší význam.

Domov – akési duchovné srdce človeka (bezpečné útočisko).

Deň – život človeka, kedy ráno znamená narodenie, počas dňa sa učíme životné lekcie a prechádzame školou života, a k  večeru, keď sa blíži smrť, snažíme sa pochopiť celý svoj život (deň) a tak sa dostávame bližšie k svojmu srdcu a nachádzame v ňom zmierenie, pokoj a lásku k sebe samému a všetkému čo nás obklopuje – vraciame sa domov do svojho srdca….

Obrazy Dana Benkiča sú naozaj nejak zvláštne a neopísateľne hrejivé, príjemné a tak tajomne prívetivé. Ak sa po prvom dojme podrobnejšie zahľadíte, začnete objavovať čriepky príbehu, ktorý každý z Danových obrazov v sebe má. Je to čarovné. A každý z nás, občas v živote potrebuje trošku čarovať.

IMG 20210619 172702415 web

Pokiaľ máte záujem o signovanú a číslovanú reprodukciu Danovho obrazu, môžete si objednať výtlačok augustových Novín (buď iba toto aktuálne číslo, alebo aj ďalšie až do konca roka) vyplnením tohto krátkeho formulára.