Home Design RISKO: Print is not dead

RISKO: Print is not dead

474
0

Prekvapivo životaschopný, plný kreativity, nápadov, ale najmä prívetivých ľudí, pripravených nezištne pomôcť. Taký je projekt RISKO v Trnave.

Keď som zaregistroval ich neutíchajúcu aktivitu a oslovil nadšencov fungujúcich pod logom Veverice, reakcia na seba nedala dlho čakať. Pozitívna.

Risko logo 1

V Trnave, pod gesciou neziskovej organizácie Bronco n.o., už viac ako 8 rokov pracuje centrum Kubik nápadov, ktoré poskytuje priestor na realizáciu mladým aktívnym ľudom a zároveň vytvára každoročne desiatky menších kultúrnych podujatí a výstupov. Práve sem minulý rok pribudla nezvyčajná polygrafická aktivita – štúdio a tlačiareň RISKO. Slovami jedného zo zakladateľov, Petra – Kočo – Kočiša sú tlačiarňou so zdravým pankovým prístupom. Stretli sa tu štyria nadšenci so záujmom o sieťotlač, výrobu plagátov či iných vizuálnych materiálov pre vlastné aktivity, ale aj pre druhých. Šťastie zohralo svoju úlohu a začínajúci umelci získali svoje prvé stroje RISO od najznámejšieho propagátora tejto technológie na Slovensku – združenia  Čierne diery.

Kočo

Peter Kočiš, Spišsko-nonoveský rodák, po absolvovaní odboru Propagačného výtvarníctva Strednej odbornej školy drevárskej v Spišskej Novej Vsi prišiel ako výtvarník,  skejtbordista a pankáč (spievajúci pankový basgitarista) do Trnavy.

Kočo: „Začali sme tu skejtovať, stavali sme skejtové spoty, tak sme sa spoznali s ľudmi v Kubiku, ktorí nám na začiatku veľmi pomohli. Bol som tu s jedným stolíkom, ale neskôr sa mi začal plniť sen – začali sme organizovať koncerty, a už to začalo, mal som vlastný ateliér, a k tlači už bol iba krok. V Kubiku bola laserová tlačiareň, tak sme začali s tlačou – vydali sme si knižku o Kubiku, Potom sme v bazári našli nejaké RISO na predaj, ale chalani z Čiernych dier nám ponúkli svoje použité stroje. Sadli sme k tomu a po hodine sme vedeli, že si ideme niekde požičať peniaze a stroje kupujeme.“

RISKO dnes v Trnave disponuje tromi strojmi RISO RP 3700, ôsmymi farbami a pomerne širokým sortimentom vhodných nenatieraných papierov.

Risografická tlač je typická žiarivými farbami, vyrobenými z vody, pigmentov a olejov zo sóje, alebo ryže. Každá farba sa tlačí zo samostatného valca, na ktorom je matrica z prírodnej banánovej vlákniny, na ktorej je spracovaná grafika. Je to podobné ako sieťotlač no omnoho rýchlejšie. Počas tlače vznikajú medzi jednotlivými vrstvami jemné posuny, matrica sa občas pokrčí a to všetko je treba ručne korigovať. Výsledný výtlačok je tak súhrou dobrej predlohy, zručnosti tlačiara, veľkej dávky šťastia a ochoty stroja ?.

V prípade nášho prebalu sa to myslím do bodky podarilo.

Práve kombinácia prírodných farieb a nenatieraných, ideálne recyklovaných  papierov robí z risografie formu tlače s najmenšou záťažou na životné prostredie. Farba sa nanáša priamo na povrch papiera, preto nevyžaduje žiadnu tepelnú úpravu. V porovnaní s digitálnou tlačou tak šetrí množstvo energie. V Trnave tlačia iba na papiere s certifikáciou FSC, najradšej majú papiere 100% recyklované, práve kvôli šetreniu prírody.

„Chceme mať všetko fér a záleží nám na tom aby to bavilo celú tu našu partiu. Neustále pracujeme na ďalších krokoch, ktorými znižujeme našu záťaž na prostredie“, vraví Kočo a pokračuje: „Papiere nakupujeme od papierne Fedrigoni.  Keď má niekto požiadavku na iný papier, radi vyhovieme, ale s Nikolou (Nikola Oravcová – pozn. red.) sa nám robí úplne najlepšie. Ona nám v úvode veľmi pomohla, má skvelý ľudský prístup. Keď bolo treba, prišla a ukázala nám všetko potrebné. Preto sme verní zákazníci Fedrigoni. Máme dobré vzťahy, to je pre nás dôležité, viac než nejaký iný benefit.“

RISKO tlačí množstvo autorských grafík, materiálov pre lokálne inštitúcie, umelcov, ilustrátorov a firmy, ziny, malé časopisy, knihy, plagáty k organizovaným koncertom a akciám, ale napríklad aj ekologické visačky na tričká pre MERCHYOU s.r.o. – jedinú textilnú tlačiareň na Slovensku a v Čechách s certifikáciou GOTS.

Tlačia tu “na požiadanie” čo umožňuje rýchlu a dostupnú tlač priamo na mieste, pre malé projekty. Pre komplexnejšie projekty zabezpečia celkovú produkciu tlačoviny, vrátane výberu papiera, falcovania, orezu a väzby. Samozrejme vrátane grafického dizajnu. 

Kočo dopĺňa: Obetujeme zákazníkovi radšej 5 hodín času, aby výsledok bol taký, ako si predstavuje. Máme radi ľudský prístup. Sám mám najradšej, keď sa ku mne chovajú obyčajne. S každým s kým môžem si tykám, mám rád, keď sa každý cíti prirodzene.“
Prebal aprílových Novín je na svete, pomohla nám aj 10 centová minca, ktorou sme akčne nastavovali prítlaky počas tlače. Možno si trocha zašpiníte palce, možno sa vám bude zdať výtlačok nedokonalý. Ale práve to je RISO. Verte, že každý z vás drží  originál.

Pre ceny, projekty a konzultácie kontaktujte: print@veveverisko.sk