Home Design Arctic Paper: Munken Agenda 2023

Arctic Paper: Munken Agenda 2023

202
0
Arctic Paper: Munken Agenda 2023

Dnes vychádza nový legendárny diár spoločnosti Arctic Paper – Munken Agenda 2023.

Viac ako dvadsaťročná spolupráca papierne s rôznymi kreatívnymi inštitúciami prináša každý rok jedinečný a originálny diár/kalendár Munken Agenda. Práve dnes, 1. novembra vychádza Munken Agenda 2023, ktorú navrhli traja talentovaní študenti z Forsbergs v Štokholme vo Švédsku.

Symbióza – tohtoročné posolstvo

Všetko, čo je potrebné na tvorbu, je typografia a papier. Stretávajú sa tu minulé a budúce generácie typografov: Berling z roku 1951 a Nero Grotesk z roku 2021. Dva chronologicky vzdialené typy písma a typografi sa spájajú v jednom diele. Munken Agenda 2023 navrhli Joakim Eklöf, Oskar Holm a William Hult z Forsbergs v Štokholme, čo je škola dizajnu a reklamy, ktorá má hrdú históriu typografie a knižného dizajnu.

Berúc do úvahy dedičstvo Forsbergovej školy, ako aj Munkena, je to skvelá príležitosť prijať historický a symbiotický vzťah medzi papierňami a typografiou – dvoma disciplínami, ktoré majú v komunikácii po stáročia zásadný význam.

Vizuálne komponenty ilustrujúce každý mesiac experimentujú s niektorými klasickými typmi písma, ako sú Futura, Garamond a Rockwell. Ide o inovatívny prístup k historicky prísnemu a zákonom dodržiavajúcemu charakteru typografie.

„Navrhnutie Munken agenda je náročná úloha. Graficky znázorniť kalendárny rok nie je jednoduché. Hneď na začiatku nášho procesu sme teda hľadali historické typy písma a upravovali ich tak, aby vizuálne ladili s každým konkrétnym mesiacom. Začali sme experimentovať s analógovými textúrami a tým, ako ich možno implementovať ručne – skicovaním, digitalizáciou a následnou opätovnou analógiou pomocou nástrojov, ako sú 3D tlačiarne a laserové rezačky. Konečné typografické návrhy boli potom odfotografované alebo naskenované, čím vznikli hravé, no zároveň sofistikované návrhy,“ vysvetľujú dizajnéri.

 Munken agenda 2023

Vydaných bude 17 000 kópií. Diár je k dispozícii ako limitovaná edícia v Munken Shope v novembri 2022

  • Obal: Munken Kristall 400 g/m2
  • Obsah: Munken Kristall, Munken Kristall Rough, Munken Polar, Munken Polar Rough, Munken Lynx, Munken Lynx Rough, Munken Pure, Munken Pure Rough – všetko v 120 g/m2
  • Tlač: Komori, Lithrone S40P Hybrid Print Technology. 4-farebný CMYK
  • Atrament: Toyo Ink, Flash Dry
  • Tlačiareň: Göteborgstryckeriet, Göteborg, Švédsko
  • Kníhviazač: Förlagshuset Nordens Grafiska, Malmö, Švédsko

Papiereň Arctic Paper na Slovensku zastupuje Jana Rakúsová.

Zdroj: Arctic Paper

Arctic Paper