Home Témy Novinky a aktuality Smurfit Kappa: výsledky predčia očakávania

Smurfit Kappa: výsledky predčia očakávania

185
0
Smurfit Kappa Group

Výrobca papierových obalov a obalov z vlnitej lepenky, Smurfit Kappa Group zverejnila finančné výsledky za ostatných 9 mesiacov, ktoré ukazujú veľký skok v príjmoch.

Obchod skupiny dosiahol v sledovanom období nárast výnosov o 33 % na 9,72 miliardy EUR a rast EBITDA o 43 % na 1,77 miliardy EUR s maržou EBITDA 18,2 %.

Smurfit Kappa ako spoločnosť patriaca do FTSE 100, zamestnáva približne 48 000 zamestnancov vo viac ako 350 výrobných závodoch v 36 krajinách.

Smurfit Kappa

FTSE

Financial Times Stock Exchange 100 Index (FTSE) zahŕňa sto spoločností s najvyššou tržnou kapitalizáciou, ktoré sídlia vo Veľkej Británii a ich akcie sa obchodujú na londýnskej burze (London Stock Exchange). Spoločnosti, ktoré sú zahrnuté v tomto indexe predstavujú približne 80% celkového britského akciového trhu.

EBIDITA

Všeobecná definícia EBITDA hovorí, že ide o zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi. Skratka EBITDA vychádza z anglického názvu Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization.

Smurfit Kappa: Anthony Smurfit
Smurfit Kappa: Anthony Smurfit

Generálny riaditeľ skupiny Tony Smurfit povedal: „Pokračujeme v presadzovaní zlepšovania vo všetkých oblastiach nášho podnikania, v súlade s realizáciou našej stratégie, poskytovaním najinovatívnejších a najudržateľnejších obalov prostredníctvom nášho integrovaného obchodného modelu, ktorý zaisťuje bezpečnosť dodávok pre našich viac ako 65 000 zákazníkov.“

V cenách vlnitej lepenky sa podľa očakávania odzrkadľuje značná inflácia nákladov. Na rozdiel od predchádzajúcich očakávaní boli objemy škatúľ z vlnitej lepenky počas prvých deviatich mesiacov rovnaké.

„Naše výsledky odrážajú kvalitu podnikania Smurfit Kappa, ako aj  kroky, ktoré sme podnikli. Očakávame, že za celý rok 2022 dosiahneme EBITDA vo výške približne 2,3 miliardy eur.“

Ako uviedol Tony Smurfit: „Investície, ktoré sme za posledné roky urobili, robia skupinu ešte efektívnejšou so zameraním na kvalitu, inováciu a udržateľnosť riadenú zákazníkmi. S rozsahom a geografickým dosahom SKG v 36 krajinách spolu s mnohými špecializovanými podnikmi v rámci skupiny zostáva veľa príležitostí na rast.“

Skupina Smurfit Kappa zaznamenala v 3. štvrťroku pokles objemov o 3 %, čo pripisuje vysokej inflácii, vojne na Ukrajine, a meniacemu sa dopytu spotrebiteľov. Minulý rok skupina Smurfit Kappa mohutne investovala v Českej aj Slovenskej republike a toto leto dokončila investíciu 11,5 milióna eur do udržateľnosti vo svojej papierni Zülpich v Nemecku.

Začiatkom roka predstavila vodeodolný udržateľný papier a stala sa prvou obalovou spoločnosťou na svete, ktorá získala certifikát The Vegan Society.

Vegan Certification Products

Veganská certifikácia

  • Schválená vegánska ochranná známka
  • Vegánsky orientovaný dodávateľský reťazec – papier, lepidlo, škrob a atramenty od ekologických dodávateľov
  • Široká škála vegánskych schválených obalových riešení – vhodné pre potraviny a nápoje, módu, kozmetiku a ďalšie
  • Možnosť balenia na mieru – prispôsobené zákaznickým požiadavkám na veľkosť a povrchovú úpravu tlače
  • Výroba Just-in-Time – udržuje zásobovanie zákazníkov v súlade s ich dopytom