Home Multimédiá Manroland Sheetfed: zefektívnenie po pandémii.

Manroland Sheetfed: zefektívnenie po pandémii.

203
0
Manroland

Manroland Sheetfed GmbH, nemecký výrobca tlačových strojov, dokončil plán reorganizácie po pandémii na zefektívnenie výroby v závode Offenbach.

Prepúšťanie

Celosvetovo spoločnosť zamestnáva približne 1 500 ľudí. V závode Offenbach zo svojich takmer 900 miestnych pracovníkov prepúšťa 140 (približne 15 %) zamestnancov, z ktorých sú 120 nepriami pracovníci. Priami pracovníci sú v spoločnosti udržiavaní, len dvadsiati sa teraz zapojili do dobrovoľníckeho programu. Spoločnosť medziročne zvyšuje príjem učňov, aby tento úbytok do budúcnosti kompenzovala. Väčšina znížení, viac ako 80 %, sa dosahuje dobrovoľne, väčšina odchádzajúcich odchádza do predčasného dôchodku. Dve tretiny zamestnancov odídu zo spoločnosti do konca marca, zvyšok do konca roka.

Manroland Sheetfed: závod Offenbach
Manroland Sheetfed: závod Offenbach

Nemecké problémy

Ako väčšinu priemyslu, pandémia tvrdo zasiahla aj nemeckých výrobcov ťažkých kovov. Následné zotavenie, aj keď opätovným napĺňaním objednávok, bolo sprevádzané prekážkami dodávateľského reťazca, špirálovitým rastom nákladov na palivo, materiál a dopravu a vysokou absenciou. Covid-19, hoci je oveľa menej virulentný, sa v Nemecku čoraz viac rozširuje. Odkedy nemecká vláda v novembri 2021 zrušila prakticky všetky obmedzenia, prípady raketovo vzrástli a krajina zaznamenala rekordnú mieru absencií. Problémy s dodávateľským reťazcom sa v celom výrobnom sektore zmierňujú, ale Manroland Sheetfed vyrába všetky svoje  tlačové stroje v Nemecku a znáša celú ťarchu post pandemického prerušenia.

MANROLAND

Zefektívnenie prevádzky

Manroland Sheetfed prehodnocuje svoje operácie od minulého leta a podrobne skúmala každý aspekt svojho podnikania. Spoločnosť tvrdí, že zefektívnenie nebude mať vplyv na jej plánovanú výrobnú kapacitu 500 tlačových jednotiek (približne 100 tlačových strojov) plánovaných na tento rok. Ani to neohrozí výskum a vývoj, ktorý je  v Manroland známy. Ohlásené znižovanie počtu zamestnancov sa do značnej miery týka administratívy back-office, logistiky a iných podporných funkcií.

Organizácia predaja spoločnosti Manroland Sheetfed, ktorá zahŕňa viac ako 40 predajných a servisných dcérskych spoločností, je zefektívnením ovplyvnená iba okrajovo. Malé základne v Rakúsku a Švajčiarsku boli zlúčené do nemeckej predajnej a servisnej organizácie. Slovenskú a Českú republiku zastrešuje aj naďalej Manroland czech s.r.o. v Prahe.

O Manroland Sheetfed GmbH

Manroland Sheetfed je popredným nemeckým výrobcom hárkových ofsetových tlačových strojov. Spoločnosť bola založená v roku 1871 a je jedným z najstarších výrobcov tlačiarenských strojov na svete. Dnes má spoločnosť svoje vlastné dcérske spoločnosti vo viac ako 40 krajinách. Manroland Sheetfed GmbH je stopercentne vlastnená dcérska spoločnosť súkromne vlastnenej britskej strojárskej skupiny Langley Holdings plc.