Home Témy Novinky a aktuality Guarro Casas: novým majiteľom je Fedrigoni

Guarro Casas: novým majiteľom je Fedrigoni

217
0

Fedrigoni potvrdil akvizíciu papierne Guarro Casas patriacej doposiaľ skupine Arjowiggins.

O predaji sa hovorilo, odkedy boli pred viac ako štyrmi týždňami vymenovaní konkurzní správcovia v desiatich podnikoch skupiny Arjowiggins v Spojenom kráľovstve. Fedrigoni so sídlom v Miláne napokon potvrdil svoj nákup až dnes (24. októbra), hoci  ako uviedol, dohoda bola v skutočnosti podpísaná niekoľko dní po tom, ako podniky Arjo vstúpili do konkurzu.

bg cap home2
Foto: Guarro Casas

Papiereň Guarro Casas sa nachádza neďaleko Barcelony a vyrába jemné papiere používané na väzby a kreatívne aplikácie. Fedrigoni označil závod, ktorý zamestnáva 140 zamestnancov a má históriu siahajúcu až do roku 1698, za lídra na trhu v oblasti „dokončovania s vysokou pridanou hodnotou pre luxusné obaly, obaly kníh a bezpečnostné aplikácie“. Kapacita papierne je 7000 ton papiera ročne.

Marko Nespolo Fedrigoni
Fedrigoni: Marko Nespolo

Generálny riaditeľ Fedrigoni Group Marco Nespolo uviedol, že to znamená novú fázu v stratégii rastu akvizičnej skupiny. „Akvizícia Guarro Casas je novou kapitolou našej globálnej stratégie rastu vo svete špeciálnych papierov pre prémiové obaly a iné kreatívne aplikácie, ktoré nám umožnia slúžiť všetkým značkám, dizajnérom, tlačiarňam a spracovateľom ešte efektívnejšie,“ povedal.

„Začlenenie tejto novej spoločnosti do našej skupiny rozšíri naše portfólio o ďalšie know-how a technológie, ktoré sa plne dopĺňajú s našimi.“

Marko Nespolo poukázal aj na budúce synergie s obchodnou divíziou samolepiacich materiálov spoločnosti Fedrigoni, „so špeciálnym odkazom na segment prémiových značiek“.

Podmienky dohody, ktorá je pre Fedrigoni štvrtým nákupom v tomto roku neboli zverejnené. Taktiež bolo ale naznačené, že nové výrobné partnerstvo so spoločnosťou Mohawk by v konečnom dôsledku mohlo viesť k prevzatiu aj tohto podniku. Akvizície skupiny Fedrigoni tak pokračujú už druhý rok.

Guarro Casas: Yellow Box
Guarro Casas: Yellow Box

Generálny manažér Guarro Casas Jordi Sauras víta nové vlastníctvo a opísal Fedrigoniho ako „pevnú, rýchlo sa rozširujúcu priemyselnú realitu“. Poukázal na budúce synergie s obchodnou divíziou samolepiacich materiálov spoločnosti Fedrigoni, „so špeciálnym odkazom na segment prémiových značiek“.

„Naše dve spoločnosti sú mimoriadne zladené a Fedrigoniho skúsenosti v sektore luxusných obalov, jej znalosti procesov a výroby, pridané ku globálnemu rozmeru, budú rozhodujúce pri vývoji nových a vysoko inovatívnych riešení.“

Spoločnými vlastníkmi Fedrigoni Group sú podľa dohody uzatvorenej v lete investičné spoločnosti Bain Capital Private Equity (rodina Fedrigoni, je partnerom Bain Capital ako menšinový akcionár) a BC Partners.

Guarro Casas

O Guarro Casas:

Väčšina tu vyrábaných papierov sa vyrába s dlhými vláknami. To dáva papierom Guarro Casas vysoké mechanické vlastnosti. Podľa konečného vzhľadu papiera sa vykonáva mnoho transformácií, aby sa dosiahol konečný výsledok, ako je ultra jemný alebo gumový dotyk, textúrovaný, reliéfny, lesklý, matný, či razený atď.

História:

  • 1698 – Guarro Casas založil Ramon Guarro v Torre de Claramunt (Katalánsko)
  • 1773 – Kráľ Karol III. udelil daňové privilégiá Franciscovi a Pedrovi Guarrovi za vysokú kvalitu nimi vyrábaných papierov.
  • 1825 – 1835 – Začiatok exportu do Ameriky.
  • 1888 – zlatá medaila na svetovej výstave Expo v Barcelone.
  • 1889 – Bol vyrobený fajčiarsky papier a patentovali jemný kartón na hracie karty.
  • 1910 – Svetová cena Expo v Bruseli.
  • 1920 – 1930 – Začali sa vyrábať špeciálne papiere pre Picassa, Miróa, Dalího a Garcíu Lorcu.
  • 1948 – Guarro Casas má 52 papierní po celom Španielsku.
  • 1950 – Spoločnosť sa stala akciovou spoločnosťou.
  • 1954 – Výroba z bavlneného vlákna sa zmenila na vlákno celulózové.
  • 1970 – Guarro Casas bol uvedený na výstavnícky trh. O rok neskôr Guarro Casas rozšíril svoj predaj na trhy s koženým tovarom.
  • 1975 – Guarro Casas kúpil Bernada Dumasa a začína svoju expanziu po Európe.
  • 80-te roky – vznikli 4 dcérske spoločnosti v Latinskej Amerike.
  • 1990 – Guarro Casas sa pripojil k skupine Arjomari.
  • 1991 – Arjomari a Wiggins Teape Appleton vytvorili súčasnú skupinu Arjowiggins.
  • 21 storočie – Guarro Casas je zameraná na výrobu špeciálnych papierov na viazanie a luxusné balenie.