Home Design 27. apríl: Medzinárodný deň dizajnu

27. apríl: Medzinárodný deň dizajnu

235
0
Medzinarodny den dizajnu

Dnes oslavujeme Medzinárodný deň dizajnu, udalosť, ktorá sa pripomína od roku 1995 na počesť založenia Rady dizajnu dňa 27. apríla 1963.

Mier. Láska. Dizajn!

Do roku 2020 sa táto udalosť oslavovala ako Svetový deň dizajnu. Témou Medzinárodného dňa dizajnu pre tento rok je „Mier. Láska. Dizajn!. Táto téma nielenže pripomína 60. výročie Rady, ale vychádza aj z aktivizmu 60. rokov.

Dnes čelíme mnohým podobným problémom: vojne a hrozbe šírenia jadrových zbraní, zhoršovaniu životného prostredia a zmene klímy, rastúcim ekonomickým rozdielom, politickej polarizácii a vzostupu nacionalistických hnutí, výzvy zdieľania planéty 8 miliardami obyvateľov. Možno ale trpíme iba základným nedostatkom ľudskej láskavosti..

postcarousel02.jpg resized 1

Dizajn je prostriedok

Práve preto sa tohtoročná téma Pokoj. Láska. Dizajn! snaží upriamiť nás všetkých k zamysleniu, akú úlohu môže dizajn pri riešení spomínaných problémov zohrávať.

324666149 1218428009080499 9166684823307893064 vyrez
International council of design: Martina Giustolisi

Využime príležitosť na oslavu sily dizajnu a jeho schopnosti pozitívne ovplyvniť náš svet. Zamyslime sa nad tým, ako môžeme použiť dizajn na podporu hodnôt mieru a lásky, aby sme dnes riešili problémy sociálnej spravodlivosti. Poďme skúšať nové spôsoby, ako môže byť dizajn zodpovedný za svoje zapojenie sa do materiálneho sveta a zmeny klímy. Zbližujme ľudí, aby sme vytvorili nové priestory prístupu a starostlivosti. Použime dizajn ako prostriedok na rešpektovanie rozmanitosti a prekračovanie hraníc.

Plagát tohtoročného dňa dizajnu vytvorila Martina Giustolisi, grafická dizajnérka so sídlom na Sicílii (Taliansko) a absolventka programu Visual Communication Design na Akadémii výtvarných umení v Catánii.

Šťastný Medzinárodný deň dizajnu!“