Home Prax Ako na... SANTONE: poznáme správnu farbu Santa Clausa !

SANTONE: poznáme správnu farbu Santa Clausa !

216
0
SANTONE - farba Santa Clausa

Aký je skutočný a správny vianočný odtieň otca Vianoc?

Len pár vecí je v tomto svete istých: smrť, dane a fakt, že Santa Claus nosí červenú. História jeho karmínového vianočného odtieňa je často diskutovaná (niektorí obviňujú skoré reklamy na Coca-Colu), ale premýšľali ste niekedy, aký odtieň červenej nosí tento veľký muž? Existuje však štúdia, ktorá to odhalila práve pred Vianocami.

S nádherným názvom „Santone“ (áno, na počesť autority farieb Pantone), bol odtieň vypočítaný na základe skúmania veľkého množstva značiek a obalov zobrazujúcich samotného Santa Clausa. Dokonca je tu Santov RGB, CYMK a Hex kód – presne to, čo sme vždy chceli.

ezgif.com gif maker 1
SANTONE: RGB, HEX, CMYK

Globálna agentúra 1HQ odobrala vzorky rôznych mikulášskych oblekov, ktoré boli na všetkom od téglikov Nutelly až po plechovky od Coca-Coly a adventné kalendáre M&S, aby vytvorila vzorkovník farieb všetkých rôznych odtieňov červenej, ktoré sa v súčasnosti používajú. Tieto sa potom spojili, aby sa zistil priemer. Výsledok? Vianočná červená, ktorá ukončí všetky vianočné červené, je, samozrejme, #e61722.

„Pri poskytovaní grafických návrhov, ich najlepších farieb, alebo farebných kombinácií je potrebné veľa premýšľania – od psychológie a emocionálnej príťažlivosti, ktorú farby vyvolávajú, až po vlastníctvo priestoru ako produktu, značky alebo sezóny,“ hovorí Matt Thom z 1HQ. „Vianoce ponúkajú ideálnu príležitosť na to, aby ste upútali emocionálnym spojením farieb a asociácie červenej – od vareného vína, teplých ohňov, červien, Rudolfa a samozrejme samotného veselého starého nositeľa vianočnej nálady, Santa.“

História Santovho červeného obleku, začala ešte pred sezónnymi reklamami na Coca-Colu – prvý vzhľad moderného Santa Clausa, doplneného o jasne červený oblek, bol v sérii kresieb z konca osemdesiatych rokov 19. storočia od ilustrátora Thomasa Nasta. Jedná sa o jedny z najstarších známych ilustrácií Santa Clausa v červenom obleku.

Thomas Nast: Santa Claus (1881)
Thomas Nast: Santa Claus (1881)

Tak a máme to – už nemáte výhovorku na zobrazenie Santa Clausa v nesprávnom odtieni červenej, či už paradajkovej, jahodovej alebo, nedajbože, chilli. Všetko, čo teraz potrebujete vedieť, je už iba presná farba Rudolfovho nosa 😊.