Home Témy Novinky a aktuality Stora Enso: predaj ďašej papierne

Stora Enso: predaj ďašej papierne

266
0
Stora Enso Maxau

Nemecký vlastník supermarketových reťazcov Lidl a Kaufland, kupuje závod na výrobu papiera Maxau V Nemecku od spoločnosti Stora Enso.

Dohoda o predaji

Stora Enso potvrdila podpis dohody o predaji svojej papierne Maxau spoločnosti Schwarz Produktion, ktorá je súčasťou skupiny Schwarz Group.

stora enso logo

Hodnota podniku je približne 210 miliónov EUR. Realizácia predaja je podmienená schválením regulačnými orgánmi, ktoré sa očakáva začiatkom roka 2023.

Schwarz Produktion plánuje po prevzatí závodu v Maxau pokračovať vo výrobe papiera, pričom súčasťou transakcie je aj prevzatie všetých 440 zamestnancov, ktorí dnes v závode pracujú. Do tej doby bude zatiaľ Stora Enso pokračovať v tunajšej produkcii superkalandrovaného papiera (SC).

Táto transakcia je súčasťou už skôr oznámeného plánu spoločnosti Stora Enso odpredať štyri z piatich závodov na výrobu papiera. V súlade so svojou stratégiou sa spoločnosť zameriava na dlhodobý potenciál rastu svojich obnoviteľných produktov v oblasti obalov, stavebných riešení a inovácií v oblasti biomateriálov.

Seppo Parvi - FCO Stora Enso
Stora Enso: Seppo Parvi

„S touto dohodou sme veľmi spokojní, pretože napĺňa náš cieľ zabezpečiť udržateľnú dlhodobú budúcnosť pre závod Maxau a jeho zamestnancov,“ povedal Seppo Parvi, finančný riaditeľ a vedúci divízie papiera v Stora Enso.

„Budeme pokračovať v procese predaja zvyšných troch papierní: Nymölla, Hylte a Anjala.“

Predaj zníži ročnú kapacitu SC papiera spoločnosti Stora Enso o 530 000 ton. Na základe údajov z roku 2021 sa očakáva, že odpredaj zároveň zníži ročné tržby spoločnosti o približne 250 miliónov EUR.

Skupina má v súčasnosti päť závodov na výrobu papiera. Celkovo divízia papiera v súčasnosti zamestnáva približne 2 300 zamestnancov a v roku 2021 jej čisté tržby predstavovali 1,7 miliardy eur.

Minulý týždeň Stora Enso posilnila svoju ponuku obalov z vlnitej lepenky dohodou o akvizícii holandskej spoločnosti De Jong Packaging Group v hodnote 1 miliardy EUR.

V tejto súvislosti prebieha v lokalite Langerbrugge štúdia uskutočniteľnosti pre potenciálnu konverziu jednej z dvoch papierových liniek na lepenkovú linku. Stora Enso uviedla, že bude naďalej slúžiť svojim zákazníkom z Langerbrugge prinajmenšom do konca roka 2024.

O firme Schwarz Produktion

Schwarz Produktion je zastrešujúca značka pre výrobné spoločnosti Schwarz Group. Celkovo viac ako 4 500 zamestnancov v spoločnostiach Schwarz Produktion vyrába vysokokvalitné potraviny, ako aj udržateľné obaly a materiály pre maloobchodné spoločnosti Lidl a Kaufland. Spoločnosti Schwarz Produktion vyrábajú okrem minerálnych vôd a nealkoholických nápojov aj čokoládu, sušené ovocie, pečivo, kávu a zmrzlinu. Okrem toho sú tri továrne na plasty a recykláciu ústrednou súčasťou jedinečného cyklu PET materiálov.

Schwartz Group