Home Témy Novinky a aktuality Stora Enso: megaakvizícia !

Stora Enso: megaakvizícia !

283
0
Stora Enso akvizicia

Stora Enso ako popredný výrobca buničiny, papiera a ďalších súvisiacich produktov kúpila za viac ako 1 mld. EUR jedného z najväčších výrobcov vlnitej lepenky v Európe, skupinu De Jong Packaging.

Príbeh záhradníka

Spoločnosť De Jong Packaging bola založená v roku 1996 záhradníkom Henkom De Jongom, ktorý potreboval obaly pre svoje vlastné podnikanie. Pretože spoločnosť nechcela byť závislá od tretích strán, zakúpila si vlastný zvlňovač. V roku 2007 bol uvedený do prevádzky stroj s dĺžkou viac ako 100 metrov, ktorý umožnil spoločnosti De Jong Packaging vyrábať vlastnú vlnitú lepenku. Skupina sídli v Holandsku a očakáva sa, že tento rok dosiahne tržby okolo 1 miliardy eur (867 miliónov libier). Zamestnáva približne 1300 ľudí. Rozrástla sa na najväčšieho nezávislého výrobcu obalov z vlnitej lepenky v Beneluxe. Vyrába vlnité podnosy a krabice pre elektronický obchod, čerstvé produkty a priemyselné využitie. V roku 2021 získala papiereň De Hoop a má 17 závodov v Holandsku, Belgicku, Nemecku a Spojenom kráľovstve.

Henk De Jong majitel De Jong Packaging Group
Henk De Jong, foto Manufacturing Today

„Sme hrdí na to, čo sme v De Jong Packaging Group dosiahli za posledných 26 rokov. V Stora Enso sme našli vlastníka, ktorý zdieľa naše ambície rastu. De Jong Packaging Group a Stora Enso sa navzájom dopĺňajú, spoločne zlepšíme ponuku našich zákazníkov a otvoríme mnoho príležitostí pre našich zamestnancov. Preto sa veľmi tešíme na ďalšiu fázu rastu spoločnosti De Jong Packaging Group,“ uvádzajú Henk de Jong, majiteľ De Jong Packaging Group a Ad Smit, generálny riaditeľ De Jong Packaging Group.

Posilnenie pozície

Stora Enso akvizíciou významne posilní svoju ponuku obalov z vlnitej lepenky a svoju prítomnosť na kľúčových trhoch v Európe, umožní jej vstup do Holandska, Belgicka, Nemecka ako aj Spojeného kráľovstva. Dohoda bude zahŕňať veľké zvýšenie kapacity v divízii Packaging Solutions spoločnosti Stora Enso o približne 1,2 miliardy metrov štvorcových, čím sa rozšíri na viac ako 2 miliardy metrov štvorcových, vrátane prebiehajúcich projektov expanzie De Jong Packaging Group, ktorých ukončenie sa očakáva do roku 2025.

Annica Bresky, CEO Stora Enso
Annica Bresky, Stora Enso

Európsky trh s obalmi z vlnitej lepenky je roztrieštený a kľúčom k udržateľnému rastu je miestna prítomnosť.

Generálna riaditeľka Annica Bresky uviedla, že akvizícia podporila budúce strategické smerovanie skupiny k rastu obnoviteľných obalových riešení v Európe: „V súlade s našou stratégiou investujeme do zvyšovania nášho podielu na trhu v oblasti obnoviteľných a cirkulárnych obalových riešení. De Jong Packaging má solídne zastúpenie v sektore obalov z vlnitej lepenky a pôsobivú zákaznícku základňu,“ povedala.

Financie

Celková hodnota transakcie je približne 1,02 miliardy EUR, z čoho 250 miliónov EUR predstavuje lízingový majetok a záväzky podľa IFRS. Existuje potenciálna dodatočná platba v hotovosti vo výške 45 miliónov EUR, ak spoločnosť De Jong Packaging dosiahne určité výkonnostné ciele do roku 2024. Transakcia podlieha konzultáciám podnikovej rady a schváleniu regulačnými orgánmi a očakáva sa, že sa uzavrie začiatkom roku 2023. Hodnota podniku zodpovedá násobku 8,9 na základe upravenej EBITDA vo výške 114 miliónov EUR za rok 2022. Tržby De Jong Packaging Group za celý rok 2022 sa odhadujú na približne 1 miliardu EUR. V roku 2025, keď sa rozšíria prebiehajúce projekty expanzie v oblasti premeny obalov, sa odhaduje dodanie dodatočnej EBITDA vo výške 40 miliónov EUR. V strednodobom horizonte, po 3 rokoch, sa očakáva, že akvizícia vygeneruje priemerné ročné synergie vo výške 30 miliónov EUR počas celého cyklu, najmä prostredníctvom sourcingu, optimalizácie integrácie kontajnerových dosiek a obchodných príležitostí.

Stora Enso mala vlani tržby 10,2 miliardy eur. Akvizíciu schválilo predstavenstvo spoločnosti Stora Enso. Stifel, Allen & Overy a KPMG vystupovali pri tejto transakcii ako poradcovia Stora Enso.

Nová stratégia Stora Enso

Papier už nie je strategickou oblasťou rastu pre skupinu, ktorá sa rozhodla buď previesť, alebo zlikvidovať väčšinu svojich papierní. Skupina tiež zdôraznila ďalšie potenciálne synergie, ak sa rozhodne pokračovať v premene papierenského stroja vo svojom závode v Langerbrugge v Belgicku z novinového papiera na kartón.

„Sme nadšení z tejto akvizície. S naším spoločným zameraním na agilitu a hodnotu pre zákazníka a s vynikajúcimi tímami v oboch spoločnostiach vytvoríme silnú platformu pre budúci rast. De Jong Packaging Group má solídne výsledky v raste obalov z vlnitej lepenky, čo nám v kombinácii s našimi skúsenosťami v oblasti inovatívneho dizajnu, digitálnych riešení a služieb udržateľnosti umožní posilniť našu ponuku,“ hovorí David Ekberg, z divízie EVP Packaging Solutions v Stora Enso.

Stora Enso