Home Design Richard Vrablec: veľké maličkosti

Richard Vrablec: veľké maličkosti

807
0
R.Vrablec: Veľké maličkosti

Aj knižka môže byť skvelou osobnou vizitkou. Moderátor a zabávač Richard Vrablec práve v takejto forme používa texty, ktoré sám napísal.

Richrad Vrablec, moderátor a zabávač
Richard Vrablec

Kniha vizitkou

Ojedinelá knižná vizitka moderátora a zabávača Richarda Vrableca je plná životných právd, ktorými sa snaží riadiť a rozdávať radosť.

Richard: „Je to prvá knižka v mojom živote. Dal som sľub jednej staršej žene, ktorá týždeň pred svojou smrťou, mi napísala krátky text, ktorý ma poprosila jedného dňa uverejniť.“ Mala to byť moja vizitka, aby ma každý, kto ju dostane „mohol prečítať“. Bude vedieť čo sa mi páči, čo nie, aký vlastne som. Chcel som ľuďom dať na dlani to, aký som. Keď to ľudia budú vedieť, budú vedieť čo mi robí radosť, aký mám vzťah k prírode, ako sa správam k ľuďom, čo si myslím o nich, o zdraví, medziľudských vzťahoch, či vete „ako sa máš?“. Už má moju knižnú vizitku viac ako tisíc ľudí z môjho okolia a prakticky každý ju dostal odo mňa osobne, všetkých ich poznám, sme v kontakte a veľmi sa z toho teším. Viac ako polovicu z nich mám s knižkou  aj odfotených. Na to sú tieto veľké maličkosti.“

Richard Vrablec: veľké maličkosti

Veľké maličkosti

Ľudia často zabúdajú, že najväčšie maličkosti majú tú najväčšiu hodnotu. Keď vám dá niekto pohár vody, keď ste smädný, keď vám niekto pomôže nastúpiť do električky, keď ste starý, či vám pomôže na diaľnici pri havárii, keď vám jednoducho venuje svoj čas, aj keď sa sám niekam ponáhľa, to je veľká vec. Pritom je to maličkosť. Jednoducho, ak by ľudia robili maličkosti, ktoré sú základnou bunkou dobrých medziľudských vzťahov a marketingu, tak by ten svet bol lepší. Marketing sú predsa dobré medziľudské vzťahy. A stojí vlastne na týchto maličkostiach.

Priatelia ide síce o knižku malú formátom, ale veľkú svojim obsahom.

Richard Vrablec: veľké maličkosti

Urobili ste v poslednom období niečo milé? Napíšte nám o tom a Richard vyberie jedného z vás, ktorého obdaruje svojou knižkou. Vy ostatní nebuďte smutní, lebo tým, že rozdávate radosť, jednoducho vyhrávate každý deň.

„Mňa veľmi ovplyvnili Alexander Dubček, Karel Gott a kardinál Tomko, či svätý otec Ján Pavol II.,“ hovorí Richard. A pokračuje: „oni všetci mali spoločné to, že mali radi ľudí a nehanbili sa za to. Snažím sa toto posolstvo šíriť, tak ako mi pošepol Dalajláma: „rozdeľ sa so svojím šťastím“.

Neuvedomujeme si, že najväčšiu hodnotu má to, čo je zadarmo. Zdravie, láska, rodičia a priatelia a rozum. To sú veci, ktoré sme dostali do vienka zadarmo. Čokoľvek z toho, keď stratíme, za žiadne peniaze to nekúpime.

A obrovskú hodnotu má to, ak niekto venuje napríklad upečený chlieb, či vypestovanú zeleninu, venuje vlastne svoj čas. Ak sa rozdelí o svoju radosť a svoj čas, to je najviac. Ostatné si predsa môžeme kúpiť.

Richard Vrablec, moderátor a zabávač
Richard Vrablec

Ak vám zomrie mama, otec..nekúpite.

Prídete o rozum..nekúpite.

Stratíte zdravie..nekúpite.

Opustí vás láska..nekúpite.

To sú všetko veci, ktoré ľudia často nechápu a ja som ich zhrnul do svojej knižky veľké maličkosti.

Knižka

Knižka, ktorá sa nedá nikde kúpiť, má 130 strán,  príjemný malý formát 105 x 125 mm a je viazaná v tvrdej väzbe V8. Vyšla v roku 2017 v náklade 1500 kusov. Všetky texty napísal Richard Vrablec, editorkou bola bývalá moderátorka, novinárka a dnes i poslankyňa Eva Bacigalová, graficky dielko pripravila Nikola Kafúnová. S polygrafickou výrobou knižky – kompletnou sadzbou so zalomením a následnou tlačou i knihárskym spracovaním pomohol Juraj Oravec, ktorý založil svoje grafické a reklamné štúdio ORMAN spol. s r.o. presne pred tridsiatimi rokmi. Dnes je firma ORMAN  full servisovou agentúrou a vydavateľstvom.

Pri debate o práci a budúcnosti, Richard pokračuje:

„Plánujem pokračovanie s ďalšou knižkou: veľké maličkosti v praxi. Ukázať všetkým návody, ako sa to dá. Ako aj vy môžete takto jednoducho rozdávať radosť. Zverejňujem tieto svoje príbehy postupne na sociálnej sieti.“

Celý rozhovor a úspech Richarda Vrableca, iba potvrdil, že posolstvo Alexandra Dubčeka „Keď miluješ ľudí, dajú Ti bohatstvo, keď miluješ bohatstvo, prídeš o ľudí“ naozaj funguje a platí. Skúsme tiež rozdať trocha radosti.

peciatka