Home Prax HR De La Rue: personálne zemetrasenie

De La Rue: personálne zemetrasenie

290
0
De La Rue

Výrobcu cenín a cenných papierov, skupinu De La Rue pod tlakom akcionára Crystal Amber opúšťa okrem finančného riaditeľa aj predseda predstavenstva.

Nespokojný akcionár

Investičný fond Crystal Amber od roku 2018 pôvodne najväčší akcionár spoločnosti De La Rue (DLR), je dnes druhým najväčším a vlastní približne 9,8 % celkového vydaného akciového kapitálu spoločnosti. Fond má už dlhšie výhrady k fungovaniu spoločnosti, keď hovorí: „kapitalizácia  DLR od júla 2020 klesla o viac ako 3 milióny GPB a cena akcií zaznamenala pokles o 53% a stále klesá.“

CrystalAmber logo

Deje sa tak najmä v reakcii na zastavenie tlače bankoviek v Keni a jeho dôsledkoch vo vyšetrovaní bývalého indického ministra financií. Ďalším problémom je zastavenie linky na polyméry v anglickom Westhoughtone, ktorej pravou príčinou bol nedostatok objednávok. Rovnako je fond nespokojný s neplnením plánu obratu spoločnosti a vyplateniu veľkých odmien predstavenstvu spoločnosti (v roku 2022 dostalo 8 členov spolu 2,1 milióna GPB). Navyše má DLR ako líder trhu oveľa vyššiu strategickú hodnotu, než je jej hodnota prevádzková. Fond žiadal odvolať predsedu predstavenstva Kevina Loosemora a vyzval k tomu aj ostatných akcionárov.

Všetci boli proti

Odpoveďou ostatných akcionárov bolo jednohlasné zamietnutie tejto výzvy. Kevin Loosemore ostal teda predsedom predstavenstva. K výmene ale došlo na poste finančného riaditeľa, kde Roba Hardinga vystriedal Charles Andrew. Je to už tretí finančný riaditeľ za niečo vyše tri roky. Andrews bol naposledy senior viceprezidentom divízie Airframes v spoločnosti Meggitt a predtým zastával vedúce funkcie v oblasti financií v Ingram Micro a GSK. Stane sa súčasťou výkonného vedenia skupiny, ale nebude riaditeľom obchodu. Harding, ktorý odchádza do PayPoint, bude aj naďalej pôsobiť ako riaditeľ spoločnosti počas svojej šesťmesačnej výpovednej lehoty, aby pomohol s riadnym prechodom.

Generálny riaditeľ De La Rue Clive Vacher povedal: „Sme radi, že Charles sa pripojí k De La Rue ako dočasný finančný riaditeľ. Jeho rozsiahle skúsenosti s preukázanou schopnosťou viesť zmeny a transformáciu na výkonnej úrovni budú pre nás neoceniteľné, pretože budeme pokračovať v zdokonaľovaní skupiny.“

Prekvapenie na záver

Kevin Loosemore
Kevin Loosemore

14. apríla 2023 prišlo prekvapivé vyhlásenie o odstúpení predsedu predstavenstva Kevina Loosemora. Ten sa pre zastavenie špekulácií okolo vedenia spoločnosti rozhodol k 1. máju 2023 rezignovať a zo svojho postu odísť. Predstavenstvo spustilo zrýchlený náborový proces  s cieľom vymenovať nového predsedu predstavenstva najneskôr 2. mája 2023 alebo hneď, ako to bude možné. Kandidátom v tomto procese bude Pepyn Dinandt, ktorý bol nominovaný fondom Crystal Amber Fund Limited. Akcionári budú mať možnosť hlasovať o opätovnom zvolení ktoréhokoľvek menovaného člena predstavenstva na valnom zhromaždení v júli 2023. Spoločnosť sa teda musí pokúsiť v čo najkratšom čase personálne veci vyriešiť, aby zvrátila prepad hodnoty svojich akcií, ktorý je veľmi dramatický.

De La Rue