Home Design HEIMTEXTIL 2023

HEIMTEXTIL 2023

249
0
Heimtextil 2023

Na štyri januárové dni sa nemecký Frankfurt stal najdôležitejším miestom textilného priemyslu.

Oživenie po pandémii

Spolu viac ako 44.000 návštevníkov, si prišlo do Frankfurtu pozrieť expozície 2400 vystavovateľov zo 129 krajín. Od 10. do 13. januára tu prebiehal veľtrh svetového textilného priemyslu Heimtextil 2023. Najviac vystavovateľov prišlo z Číny, Indie, Turecka, Pakistanu, Talianska, Nemecka, Španielska, Portugalska, Francúzska a Veľkej Británie. Sprievodný program veľtrhu ponúkal množstvo workshopov, prednášok a networkingových aktivít. V porovnaní s predpandemickými rokmi  zaznamenal veľtrh nárast na strane vystavovateľov, ako aj na strane návštevníkov. V roku 2023 prišlo viac kupujúcich z Talianska, Turecka, Španielska a najmä Grécka. Podľa prieskumov 80 percent vystavovateľov už na tretí deň splnilo svoje veľtržné ciele. Spokojnosť s kvalitou návštevníkov bola tiež veľmi vysoká: 72 percent návštevníkov tvorili vrcholové rozhodnutia. A až 92% návštevníkov charakterizovalo  svoju spokojnosť ako vynikajúcu.

Zdroj: Heimtextil

Cirkulárna ekonomika

Cirkulárne prístupy, význam certifikátov a nové možné využitie textilných materiálov – takto bol predstavený svetový trh s bytovým a zmluvným textilom. Boli k videniu   textilné inovácie – od vlákien, priadzí, poťahových a dekoračných látok, funkčných textílií, outdoorových látok, umelej kože, tapiet až po posteľný a kúpeľňový textil, matrace, spacie systémy, závesy a dekoračné vankúše. Impulzom pre budúcnosť bytového textilu sú inovatívne materiály z prírodných surovín, ako sú huby, rastlinné vlákna alebo recyklované odpadové produkty. Väčšina svetového textilného priemyslu už dávno začala prerábať výrobné procesy udržateľným spôsobom a vytvárať silné partnerstvá a opatrenia pre transparentné dodávateľské reťazce.

Na veľtrhu bola integrovaná „Knižnica materiálov budúcnosti“ a v rámci Zelených prednášok hovorili certifikátori, odborníci z odvetvia a mimovládne organizácie o riešeniach, osvedčených postupoch a výzvach týkajúcich sa udržateľnosti.

Zdroj: Heimtextil

Na prehliadkach so sprievodcom kurátori KNIŽNICE vysvetľovali medzinárodným odborníkom na pohostinstvo inovatívnu silu, pôsobivý dizajn a funkčné vlastnosti textílií, ako sú „nehorľavé“, „zvukovo izolačné“, „odolné voči svetlu“, antimikrobiálne“ a „vodoodpudivé“. Obrovský potenciál a široké spektrum funkcií predstavovali filigránsky a zároveň nehorľavý záves, látky s antibakteriálnym účinkom vyrobené výhradne z recyklovaných polyesterových priadzí, alebo ľahké a splývavé látky na zvukovú izoláciu. Textil sa nezadržiteľne stáva jedným z najdôležitejších materiálov aj pre polygrafiu – či už ako priamy reklamný materiál, alebo ako podklad vyžadujúci potlač. Tak či tak, je na mieste zaujímať sa o technológie na potlač textilu, ako aj o textil samotný. O niektorých možnostiach tlače na textil sme už v Novinách písali a budeme sa tejto téme venovať aj naďalej.

Heimtextil 2024

Heimtextil 2024

Budúci ročník veľtrhu Heimtextil 2024 je naplánovaný na 9. – 12. Január 2024 a mal by sa uskutočniť opäť na výstavisku Messe Frankfurt.

Messe Frankfurt

Skupina spoločností Messe Frankfurt je jedným z popredných svetových organizátorov veľtrhov, kongresov a podujatí. Približne 2 200 zamestnancov v centrále vo Frankfurte nad Mohanom a v 28 pobočkách organizuje podujatia po celom svete. Ročný obrat v roku 2021 bol okolo 154 miliónov eur a druhýkrát po sebe bol výrazne nižší kvôli pandémii. V roku 2019 bol obrat skupiny 736 miliónov eur. Akcionármi sú mesto Frankfurt so 60 percentami a štát Hesensko so 40 percentami.

Messe Frankfurt