Home Prax Ako na... Akadémia Guandong: tipy pre dobrú tlač (1)

Akadémia Guandong: tipy pre dobrú tlač (1)

330
0

Ako viacerí výrobcovia materiálov, aj Guandong ponúka svojim zákazníkom praktické tipy a užitočné rady ako postupovať pri ich spracúvaní a aplikácii.

Tip č. 1:

Ako čeliť zvlneniu na vinyle

O čom je takzvaný curlingový efekt?

Kto pôsobí v odvetví digitálnej tlače a denne sa zaoberá lepiacimi vinylovými alebo viacvrstvovými substrátmi, určite sa s efektom zvlnenia už raz stretol. Tento jav je spojený s krehkou rovnováhou medzi podporou, atramentmi a environmentálnymi faktormi, ktoré sú s tým spojené, a mechanickým zmršťovaním povrchu po odparení kvapalnej časti obsiahnutej v atramentoch. Následná strata hmotnosti v kombinácii s chemickou reakciou niektorých kompozitov môže médiám spôsobiť dočasnú alebo trvalú stratu rovinnosti. Toto je v skratke efekt curlingu.

Akýkoľvek nepotlačený materiál je navrhnutý tak, aby zostal plochý a aby sa nekrútil, ak zostane ležať na rovnom povrchu. Akonáhle sa k nemu však dostanú atramenty, podstupuje chemickú a fyzickú agresiu, čo mení jeho pôvodné molekulárne  usporiadanie. Stáva sa to pri akomkoľvek type atramentu, či už je to na báze rozpúšťadla, na vodnej báze, UV alebo latexu.

1, Dávajte pozor na rozsah vlhkosti a teplôt v tlačiarni. Tieto dva parametre môžu ovplyvniť celkový čas sušenia, a preto spôsobiť efekt zvlnenia. Vplyv na rýchlosť sušenia má navyše aj atmosférický tlak, ktorý sa mení s počasím. Čím je tlak vyšší, tým rýchlejšie atramenty schnú. Sledujte preto aj počasie a udržujte v tlačiarni ideálne stálu teplotu a vlhkosť. Kým sa všetky tekutiny obsiahnuté v atramente neodparia, materiál bude ovplyvňovaný ich chemickým pôsobením.

2, Pokiaľ je to možné, zaistite, aby okolo celej tlače ostal niekoľko milimetrový prázdny okraj, hlavne pokiaľ tlačíte veľké plné farebné plochy.

3, Rezať výtlačok je vhodné ideálne až po úplnom zaschnutí atramentov. Pokiaľ na to nie je čas, pomôžte si ventilátormi a sušičmi.

Guandong logo