Home Témy Rozhovor KASI: riešením je komunikácia

KASI: riešením je komunikácia

973
0

Úspešným príbehom tejto rodinnej firmy sa vinie neviditeľná a napriek tomu výrazná niť spolupatričnosti, trpezlivosti, vzájomnej úcty a umenia komunikovať.

KASI – dodávateľ zariadení, materiálov a riešení pre sieťotlač, ktorý pomáhal dotvoriť aj prebaly našich Novín – je rodinnou firmou s inšpiratívnym príbehom. Rozpovedali mi ho na našom stretnutí súrodenci Miška StančíkováRudo Jančovič, ktorí dnes firmu riadia.

IMG 20210504 103120765 web
KASI: Michaela Stančíková a Rudolf Jančovič

„Nesieme si so sebou názov ktorý má svoj príbeh“, spomína Michaela.

Príbeh KASI (Katarína Sieťotlač) začal niekde koncom 80-tých rokov, keď sa rodičia rozhodli začať venovať sieťotlači. Bez skúseností, ešte v čase socializmu odvážne odišli zo stáleho zamestnania a začali podnikať. Úplne na kolene, na vlastnoručne vyrobenom vybavení, sami, učiac sa na vlastných chybách. Novembrová revolúcia ale priniesla rýchle zmeny, otvorenie hraníc a nárast možností, kontaktov, materiálov. Zahraniční výrobcovia začali hľadať lokálnych zástupcov a v KASI správne vycítili, že je dobré zmeniť tlačiareň sieťotlače na niečo viac. Rudo Jančovič: „Vedeli sme, že nemôžeme byť v sietotlači aj tlačiareň aj dodávateľ. Nechceli sme byť konkurentmi našich vlastných zákazníkov – nie je to etické a preto sme s tlačou  prestali a sústredili sme sa na predaj materiálov a zariadení“ Obchod začal narastať, pribúdal sortiment spotrebných materiálov, zariadení a v KASI začali vyrábať aj vlastné doplnkové zariadenia pre sieťotlačový prepress, ktoré dnes cez partnerov ponúkajú ďalej v zahraničí.

IMG 20210504 103846203 web

Sieťotlač pokrýva veľmi širokú škálu aplikácií – od potlače textilu, skla, obalov, etikiet, od reklamných aplikácií, až po priemyselnú tlač a značenie výrobkov. V sortimente KASI je dnes množstvo technických zariadení pre prakticky všetky spomínané oblasti sieťotlače: ovrstvovacie stojany,  osvitové zariadenia, sušiace tunely, boxy a regály, vákuové rámy, vymývacie boxy a automaty. Z tlačových strojov tu nájdete M&R karusely pre potlač textilu, DTG (Direct to Garment) a DTF (Direct to Fabric) tlačiarne značky KORNIT, transferové lisy, priemyselné tlačiarne ATMA a mnohé ďalšie.

Je cítiť, že sa klasická sieťotlač posúva do digitálu?

„Áno aj nie. Doba už nie je taká, že by chodili veľké objednávky, počty sa znižujú, čo nahráva digitálu. Každý chce kusovku s vlastným dizajnom a do 24 hodín. Vznikli tu veľké firmy, ktoré do toho naliali milióny Eur. Sú to obrovské tlačiarne už sú v Európe 2-3. Zväčša má taká firma centrálny európsky sklad, vlastnú tlačiareň a aj logistiku a je naozaj schopná do 24 hodín produkt potlačiť a odoslať. Je to apokalyptické, pre menších hráčov, ale trh je obrovský a ešte stále narastá, takže práca je zatiaľ pre každého a dobre sa uživia aj tí malí.„

„Celý trh sa pekne premiešava a varí.“

IMG 20210504 103817083 web

A čo sa varí v KASI? Čo bude dnes na obed asi vieš, ale čo bude na večeru zajtra? Tušíš, čo bude?

Veľká budúcnosť je hybridná technológia, ktorá spojuje robustnosť a rýchlosť sieťky s variabilitou a individualizáciou digitálu. Hybrid je niekde medzi kusovkami a veľkou produkciou.

„Ľudia už nechcú obyčajné veci. Všetko sa komplikuje, vzdelanosť koncových zákazníkov je minimálna. Nechápu, prečo to nie je za 2 hodiny hotové. A to sa multiplikuje. Aj generačne. Mladí chcú všetko hneď.“

Sieťotlač je stále veľmi rozšírená technológia, ktorej portfólio je veľmi široké: od tričiek až po priemyselnú výrobu, tlač obvodov, panelov na práčky, antén.. Už sa netlačí iba farba, ale aj vodivé pasty, sieťka pre ktoré musí byť presná a náročná, šablóna vyrobená až skoro v laboratórnych podmienkach. „Ale v konečnom dôsledku je to stále sieťka. Len na inej úrovni.“

Myslím si, že určite bude narastať požiadavka na kvalitu priemyselných šablón,  kvalitu materiálov, automatizáciu aplikácií a nároky na presnosť. Stále to v textile bude sieťka a hybrid, a pri niektorých priemyselných výrobách digitál. A všetko musí zastrešiť efektivita výroby. Kto chce prežiť musí byť konkurencieschopný a ísť aj do zahraničia.

IMG 20210504 103537602 web

„Každý zákazník potrebuje niečo iné – a to je na tom to dobré, je to stále živé a stále je sa čo učiť“ , vraví Rudo Jančovič.

„Kľúčom je know-how. Vážime si zákazníkov a spolu so strojom, dávame klientovi, aj potrebné informácie, veď po inštalácii mu chceme predávať spotrebný materiál,  servis, či služby. V Čechách sme založili samostatnú firmu a pôsobíme tak na oboch trhoch a máme zákazníkov aj v zahraničí. To všetko nám rozkladá  riziko a objemy.“ Top produktom je v KASI textil – stroje, farby, spotrebný materiál, v Čechách ešte viac, než na Slovensku. Druhou silnou stránkou sú grafické a priemyselné farby, čiže spotrebný materiál.

Bez nazvu

„Chceme aby úroveň sieťotlače rástla. Trh je malý, a tak sa snažíme navzájom si pomôcť.“ Napokon inú šancu ako si vzájomne pomáhať nemáme.„ vraví Rudolf.

Aj to je dôvod, prečo je KASI, najmä jeho prostredníctvom aktívne v rámci činnosti Slovenského Zväzu Sieťotlačiarov a Digitálnych Tlačiarov, ktorý podporujú. Výsledkom tejto snahy o popularizáciu sieťotlače je každoročný workshop v priestoroch firmy, kde si má každý z účastníkov možnosť prakticky všetko vyskúšať.

„Radi by sme robili 4-5 x do roka vzdelávacie kurzy, špecifikované na konkrétnu tému. Máme prakticky každý týždeň technické otázky od zákazníkov. Preto by sme  ich chceli združiť dokopy a urobiť spomínané školenie.“

V KASI je záujemcom k dispozícii množstvo preloženej technickej literatúry od jednotlivých dodávateľov, Rudo Jančovič začal prednášať na Medzinárodnom  seminári sitotlačiarov a digitálnych tlačiarov – Bill a spolupráca s Vysokou školou výtvarných umení prináša spoločnosti každoročne nových spolupracovníkov.

A čo varíte doma?

IMG 20210504 085806823 HDR web

Michaela: „Náš otec miluje výzvy a vie byť veľmi presvedčivý. Mama má zas trpezlivosť a tak im to funguje celý život. My sme v tom rástli. Otec to s mamou to tak robili, aby sme vždy boli spolu. Založila som s otcom Sro a keď brat doštudoval, pridal sa, neskôr aj s manželkou. Postupne nám to tu rodičia odovzdali a my veríme, že aj naše deti budú v tom pokračovať. Detí máme dosť a tak snáď bude tretia generácia, ktorá to zoberie po nás. Generačná výmena sa u nás teda naozaj podarila. Je fajn, že takto spolu robíme, nevime si to ani inak predstaviť. Trávime spolu všetci aj veľa osobného času, venujeme sa deťom a poznáme sa navzájom celé rodiny veľmi dobre.Ani cez pandémiu sme nikdy nezatvorili. Striedali sme sa pri deťoch, vzájomne nás to veľmi obohatilo. Zaskočíme aj za ostatných, keď majú dovolenku, choré deti.. Túto atmosféru sa snažíme vytvoriť aj so zákazníkmi, aby sa tu cítili dobre.“

Niekde je nejaký kľúčik, ktorý to dal dokopy..

„Riešením je komunikácia, ktorá je kľúčová. To je základ.“

Veľa vecí prežívame spoločne. Sme malá firma, preto sa to dá. Nie sme ľahostajní voči tomu čo sa tu komu deje v súkromnom živote. To je ta komunikácia. Ak vidím, že niečo niekomu nejde, rozprávame sa. Komunikovať interne aj k zákazníkom je to najdôležitejšie. Myslím, že túto výbavu empatie a trpezlivosti máme každý, príde len na to, či s ňou chceme ďalej pracovať. Firma to je stále živý organizmus. Keď sa nekomunikuje aj za dobrých čias, spoločný duch zomrie.

„Robíme ako to cítime. Ak máš dobrý tím môžeš robiť čokoľvek a budeš v tom dobrý.„

Po tomto rozhovore zostal vo mne pocit zvláštneho príjemna. Z ľudí, ktorí úspešne budujú firmu, ale aj úspešne napĺňajú životy svoje, svojich detí, priateľov, či kolegov. Harmónia je v KASI naozaj hmatateľná. Ďakujem.

Kasi logo 2011 300x205 1